Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Svetový deň boja proti AIDS má 30 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

WHO odporúča povzbudiť každého človeka, aby sa dal preventívne vyšetriť a spoznal svoj sérologický stav - teda či je alebo nie je infikovaný vírusom ľudskej imunodeficiencie. (HIV).

Ženeva/Londýn 30. novembra (TASR) - Na poznanie sérologického stavu každého človeka je zameraný tohtoročný Svetový deň boja proti AIDS. Pripadá na 1. decembra a jeho téma v roku 2018 znie: Poznaj svoj status. Ako uvádza Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), tohtoročný Svetový deň boja proti AIDS dáva príležitosť osláviť 30. výročie tohto dňa. Prvá kampaň proti AIDS na svetovej úrovni sa konala v roku 1988, upozorňuje WHO.

Do dvoch bodov zhrnula WHO ciele tohtoročného Svetového dňa boja proti AIDS. Jednak odporúča povzbudiť každého človeka, aby sa dal preventívne vyšetriť a spoznal svoj sérologický stav - teda či je alebo nie je infikovaný vírusom ľudskej imunodeficiencie (HIV) - a po spoznaní svojho stavu vstúpil do zariadení venovaných prevencii, liečbe a starostlivosti o ľudí s HIV/AIDS. A do druhého bodu WHO vložila nevyhnutnosť: ľudia majú požadovať od politikov, aby podporovali program "zdravie pre všetkých" v oblasti HIV/AIDS a nadväzných služieb tak, ako je to v oblasti tuberkulózy, hepatitíd či neprenosných chorôb.

WHO ďalej konštatovala, že v roku 2016 žilo na svete približne 36,7 milióna ľudí s HIV. V polovici roku 2017 dostávalo antiretrovírusovú liečbu 20,9 milióna ľudí a prístup k nej malo až 76 percent tehotných a dojčiacich žien s vírusom HIV.

Aj predstavitelia Spoločného programu OSN pre AIDS (UNAIDS) položili v tomto roku dôraz na 30. výročie Svetového dňa boja proti AIDS. Od roku 1988 sa dosiahol pozoruhodný pokrok v oblasti zisťovania a liečby infekcie HIV, konštatoval UNAIDS. V súčasnosti tri štvrtiny ľudí s vírusom HIV už poznajú svoj stav.

"Treba však ešte prejsť dlhú cestu, aby sme dosiahli cieľ, že ľudia, ktorí nepoznajú svoj sérologický stav, budú zorientovaní a odoslaní do zdravotníckych oddelení zameraných na kvalitnú preventívnu činnosť" v danej oblasti, uviedol UNAIDS.

Vo vyhlásení pre médiá UNAIDS ďalej zdôraznil, že ani po 30 rokoch boja sa nepodarilo AIDS odstrániť. "Zostáva nám ešte prejsť dlhú cestu," podotkol. Ďalej dodal, že v roku 2017 nevedelo o svojom infikovaní vírusom HIV - teda že žije s potenciálne smrteľnou, ale liečiteľnou chorobou - 9,4 milióna osôb. Ak ľudia nepoznajú svoj status HIV, potom tí infikovaní nevedia, že sa treba začať liečiť. A séronegatívni nemôžu dosiahnuť poznanie a kompetencie potrebné na zachovanie svojho stavu, upozornil UNAIDS.

Deň 1. december poskytuje príležitosť poskytovať informácie o HIV/AIDS a podporovať prevenciu, liečbu a starostlivosť o pacientov s HIV/AIDS.

Symbolom tohto dňa je červená stužka.

Koncepcia Svetového dňa boja proti AIDS vznikla v roku 1988 na svetovom summite ministrov zdravotníctva o programoch prevencie HIV/AIDS. Vyhlásila ho v tom roku Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a schválilo aj Valné zhromaždenie OSN.