Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Sýrčana odsúdeného za terorizmus odmietlo prevziať už šesť krajín

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Hovorkyňa súdu v Nyíregyháze v tejto súvislosti uviedla, že maďarské orgány 27. augusta opäť oslovili cyperské úrady so žiadosťou o prijatie Sýrčana, avšak doposiaľ neprišla žiadna odpoveď.

Budapešť 11. septembra (TASR) - Okresný súd v maďarskom Nyírbátore predĺžil vydávaciu väzbu Sýrčana Ahmada H., ktorého v Maďarsku právoplatne odsúdili za teroristický čin a bol z krajiny vyhostený. Informoval o tom v stredu spravodajský server Infostart.hu, podľa ktorého odsúdeného Sýrčana už odmietlo prevziať šesť krajín.

Súd v príslušnom verdikte vynesenom v utorok, podľa ktorého sa vydávacia väzba predlžuje do 14. novembra, skonštatoval, že prieťahy vo vybavovaní dokladov potrebných k realizácii vyhostenia sú spôsobené zahraničnými orgánmi.

Hovorkyňa súdu v Nyíregyháze Dalma Resánová v tejto súvislosti uviedla, že maďarské orgány 27. augusta opäť oslovili cyperské úrady so žiadosťou o prijatie Sýrčana, avšak doposiaľ neprišla žiadna odpoveď.

Podľa jej slov sa Maďarsko v uplynulých mesiacoch obrátilo aj na Nemecko, Sýriu, Srbsko, Anglicko i Chorvátsko, teda krajiny, na ktoré mal Ahmad H. nejakú väzbu. Ani jedna z týchto krajín nesúhlasila s prevzatím odsúdeného.

Odvolací súd v juhomaďarskom Segedíne odsúdil muža vlani 20. septembra na päť rokov odňatia slobody a desaťročného vyhostenia z Maďarska. Sýrčan, ktorý žije na Cypre, bol údajne hlavným organizátorom nepokojov na maďarsko-srbskom hraničnom priechode Röszke-Horgoš-2 z roku 2015, keď migranti zaútočili na maďarských policajtov zo srbskej strany - cez plot hádzali kamene a kusy betónu.

Do výkonu trestu mu súd zarátal aj vyšetrovaciu väzbu a v januári ho podmienečne prepustili na slobodu, avšak v skutočnosti musel zostať vo vydávacej väzbe z dôvodu vyhostenia z krajiny. Súd platnosť tejto väzby odvtedy pravidelne predlžoval.