Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Armáda dobyla hlavnú cestu, potrebnú na odvoz chemických zbraní

Bašár Asad Foto: TASR/AP

Sýrska armáda začala v polovici novembra operáciu na dobytie a zabezpečenie hlavnej cesty, ktorá vedie cez horskú oblasť Kalamún, približne 50 kilometrov severne od Damasku.

Damask 9. decembra (TASR) - Sily sýrskeho prezidenta Bašára Asada získali kontrolu nad hlavnou cestou spájajúcou metropolu Damask s pobrežím, ktorá je potrebná pre odvoz stoviek ton chemických zbraní určených na zničenie. Informovala o tom dnes Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW), na ktorú sa odvolávala tlačová agentúra Reuters.

Boje v Sýrii predstavujú prekážku v realizovaní dohody medzi Damaskom a OPCW, na základe ktorej budú do konca tohto roka zničené smrtiace chemické zbrane.

Sýrska armáda začala v polovici novembra operáciu na dobytie a zabezpečenie hlavnej cesty, ktorá vedie cez horskú oblasť Kalamún, približne 50 kilometrov severne od Damasku, a ďalej popri libanonskej hranici. Navyše, lemujú ju početné vojenské základne aj stanovištia.

Armáda znovu prevzala kontrolu nad mestami Kara a Dajr Atíja, ktorú mali doteraz prevažne sunnitskí povstalci bojujúci proti Asadovi, a podnikla zásahy aj v okolí mesta Nabak v blízkosti hlavnej cesty.

"Cesta je otvorená, ale nie bezpečná," uviedol šéf protiasadovskej organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) a dodal, že ešte stále tam môže dochádzať k útokom povstalcov.

Sýria súhlasila na základe dohody, sprostredkovanej americkými a ruskými diplomatmi, že demontuje svoj chemický arzenál a zničí všetkých 1300 ton sarinu, horčičného plynu i ďalších smrtiacich látok.

Zásob, vrátane 800 ton priemyselných chemikálií určených na spálenie v komerčných spaľovniach jedovatého odpadu, je však také množstvo, že ho treba prepraviť po súši aj po mori - využijú sa na to cesty spájajúce Damask a prístav Lázikíja na pobreží Stredozemného mora.

OPCW so sídlom v holandskom Haagu, ktorá dostala v októbri Nobelovu cenu za mier, je poverená dohľadom na zničením sýrskeho chemického arzenálu. Americko-ruská dohoda odvrátila plánované americké raketové útoky, ktoré mali byť reakciou na augustový útok plynom sarin v oblasti Damasku. Zahynuli pri ňom stovky ľudí.

Spojené štáty poskytujú loď námorných síl a vybavenie na zničenie sýrskych chemických zbraní, ale ešte nebola uzavretá dohoda o tom, kde bude plavidlo kotviť, kým sa budú práce vykonávať.