Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Sýrsky premiér Halkí prežil bombový útok; najmenej osem zabitých

Pohľad na výbuchom zdemolované auto premiéra Halkího. Foto: TASR/AP

Po výbuchu sa rozhorel veľký požiar, ktorý sa hasiči snažia zlikvidovať.

Damask 29. apríla (TASR) - Sýrsky premiér Wáil Halkí prežil dnes bombový útok, ktorý bol zacielený na jeho kolónu vozidiel v centre metropoly Damask.

Informovali o tom televízna stanica al-Manár patriaca libanonskému militantnému hnutiu Hizballáh, ktoré má blízko k sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi, a sýrska štátna televízia.

"Teroristický výbuch vo štvrti Mazza bol pokusom zacieleným na konvoj premiéra. Doktor Wáil Halkí je v poriadku a nemá vôbec žiadne zranenia," uviedla sýrska štátna televízia, ktorá už skôr informovala o "teroristickom výbuchu" vo štvrti Mazza s tým, že si vyžiadal obete na životoch.

V Mazze sídlia mnohé vládne a armádne úrady a žijú tam aj vysokopostavení sýrski predstavitelia.

Fotografia urobená opozičnými aktivistami zachytila hustý čierny dym, ktorý stúpal k oblohe z údajného miesta explózie, uviedla agentúra Reuters. Po výbuchu sa rozhorel veľký požiar, ktorý sa hasiči snažia zlikvidovať.

Organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii, ktorá má po celej Sýrii sieť informátorov, už v prvých svojich správach oznámila, že jedna osoba sprevádzajúca premiéra zahynula. Podľa agentúry DPA išlo o jedného z premiérových bodyguardov.

Tlačová agentúra Sinchua informovala o najmenej ôsmich zabitých a mnohých ranených. K útoku podľa nej došlo v blízkosti parku a školy. Veľké škody spôsobil aj na neďalekých budovách a autách.

Sýrsky vládny predstaviteľ povedal pre agentúru AP, že improvizované výbušné zariadenie bolo umiestnené pod autom zaparkovaným vo štvrti a odpálili ho, keď išlo okolo Halkího vozidlo.

Proti Bašárovi a jeho režimu vedú povstalci už dvojročné povstanie s cieľom zvrhnúť ho.

Asadova vláda pripisuje podobné útoky moslimským extrémistom, ktorí sa snažia pripraviť prezidenta o moc.

Pokus o atentát na vrcholného politika je najnovším zo série sprisahaní proti sýrskym predstaviteľom a armádnym dôstojníkom.

Vlani v decembri povstalci uskutočnili bombový útok neďaleko ministerstva vnútra v Damasku, ktorého terčom bol minister vnútra Muhammad Šaár. Minister útok prežil, ale utrpel vážne zranenia.

Vražedný útok vlani v júli pripravil o život štyroch sýrskych predstaviteľov a pokladá sa za najtvrdší úder proti Asadovmu režimu. Medzi zabitými sa nachádzali minister obrany Dawúd Rádžiha, námestník ministra obrany Ásif Šawkat, ktorý bol Asadovým švagrom, a Asadov bezpečnostný poradca Hasan Túrkmání.