Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Vo vojne v Sýrii zahynulo okolo 100.000 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Konflikt v Sýrii sa začal pokojnými protestmi proti 40-ročnej vláde rodiny Asadovcov, postupne však prerástol do občianskej vojny.

Bejrút 14. mája (TASR) - Už najmenej 94.000 obetí si vyžiadal dva roky trvajúci občiansky konflikt v Sýrii, pričom nie je vylúčené, že skutočný počet zabitých ľudí dosahuje číslo 120.000. Informovala o tom dnes agentúra Reuters, citujúc Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva so sídlom v Londýne (SOHR).

Podľa vyjadrenia centra najmenej 41.000 z potvrdených obetí tvoria alaviti - príslušníci menšinovej šiítskej sekty, z ktorej pochádza aj sýrsky prezident Bašár Asad. Šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán uviedol, že údaje o obetiach z radov alavitov potvrdilo osem rozličných alavitských zdrojov v pobrežných mestách, ako aj vo vnútrozemskom meste Homs.

Konflikt v Sýrii sa začal pokojnými protestmi proti 40-ročnej vláde rodiny Asadovcov, postupne však prerástol do občianskej vojny. V konflikte proti sebe stoja sunnitská väčšina a ostatné menšinové skupiny, najmä alaviti.

"Sme presvedčení, že skutočný početo obetí na oboch stranách presahuje 120.000, nakoľko obe strany sa snažia svoje straty zatajiť," dodal Rahmán.

Putin s Netanjahuom vyzvali na mierové riešenie sýrskej krízy

Moskva 14. mája (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes zopakoval postoje Moskvy, podľa ktorej iba prímerie a politické riešenie môže zabrániť pokračovaniu "extrémne zničujúceho" občianskeho konfliktu v Sýrii. Putin to povedal na stretnutí s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom v Moskve, informovala agentúra DPA.

Netanjahu uviedol, že obe krajiny by mali spolupracovať na riešení otázky stability Blízkeho východu, pričom zdôraznil, že židovský štát bude vždy ochraňovať svojich občanov.

Napriek mediálnym správam, že narýchlo zorganizovaná Netanjahuova návšteva má za cieľ presvedčiť Putina, aby nepristúpil k predaju raketového systému S-300 Sýrii, ani jeden zo štátnikov sa k tejto téme po stretnutí nevyjadril.

Rokovaní sa zúčastnil aj šéf ruskej zahraničnej rozviedky Michail Fradkov a predstavitelia ruského ministerstva obrany. Putin a Netanjahu sa zhodli, že neutíchajúca občianska vojna v Sýrii so sebou prináša deštruktívne dôsledky pre samotnú krajinu, ako aj pre celý blízkovýchodný región.

Rusko spolu s Čínou čelí všeobecnému odsúdeniu ohľadom svojho odmietnutia sankcií OSN voči Asadovmu režimu. Moskva totiž opakovane vyhlásila, že sa nezaujíma o to, či Asad zostane pri moci, obáva sa však, že bezvládie by viedlo k ešte väčšiemu násiliu.