Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Sýrska opozícia predpovedá skorý pád Bašára Asada

Bašár Asad (uprostred), Hasan Turkmání (vpravo) a Ali Habib (vľavo) Foto: TASR/AP Photo

Hovorca Bieleho domu Jay Carney vyhlásil, že dnešný útok poukazuje na to, že sa kráti čas na mierové riešenie sýrskeho konfliktu.

Dauha 18. júla (TASR) - Sýrska opozícia dnes vyhlásila, že dnešný bombový útok v Damasku signalizuje skorý pád režimu prezidenta Bašára Asada.

"Je to záverečná fáza. Padnú veľmi skoro," uviedol pre agentúru Reuters šéf exilovej opozičnej Sýrskej národnej rady (SNC) Abdal Básit Sídá. Podľa neho ide o otázku niekoľkých týždňov či mesiacov.

Samovražedný atentátnik - jeden z telesných strážcov - odpálil dnes nálož na stretnutí vysokých bezpečnostných predstaviteľov Asadovho režimu v Damasku. O život prišiel minister obrany Daúd Radžá, jeho námestník a prezidentov švagor Asif Šavkát.

Zranený bol aj minister vnútra Muhammad Ibráhím Šár a exminister obrany Hasan Turkmání, ktorý neskôr zomrel. Ťažké zranenia utrpel šéf sýrskej tajnej služby, ktorý sa podrobil operácii. K útoku sa prihlásili dve skupiny - islamistická vzbúrenecká organizácia Brigáda Islamu a opozičná Slobodná sýrska armáda.

Západné štáty po atentáte zintenzívnili výzvy na prijatie účinnej rezolúcie voči Sýrii, o ktorej by mala vo štvrtok hlasovať Bezpečnostná rada OSN. Rusko varuje pred uvalením sankcií, ktoré by podľa neho podporili povstalcov a viedli k vypuknutiu občianskej vojny.

O situácii v Sýrii dnes spolu telefonicky hovorili aj prezidenti Ruska a USA Vladimir Putin a Barack Obama. Podľa Kremľa sa nedokázali zhodnúť na praktických krokoch spoločného postupu.

Hovorca Bieleho domu Jay Carney vyhlásil, že dnešný útok poukazuje na to, že sa kráti čas na mierové riešenie sýrskeho konfliktu. Podľa jeho slov nemajú Spojené štáty informácie o tom, kde sa v súčasnosti nachádza prezident Asad. Sklady chemických zbraní sú však pravdepodobne stále pod kontrolou sýrskej vlády.

V niekoľkých štvrtiach Damasku už štvrtý deň prebiehajú boje medzi armádou a povstaleckými silami. Vzbúrenci zaútočili na armádny komplex v štvrti Dummar, zatiaľ čo sýrske delostrelectvo začalo ostreľovať štvrte povstalcami ovládané štvrte Mezze a Muadamíja.