Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Sýrska opozícia vyzýva na zahraničnú intervenciu, stretne sa s Annanom

Šľahajúce plamene zo zničeného domu počas ostreľovania sýrskymi vládnymi silami v sýrskom meste Homs 22. februára 2012. Foto: TASR/AP

S predstaviteľmi sýrskej opozície sa osobitný vyslanec OSN a Ligy arabských štátov stretne zajtra v Istanbule.

Istanbul 12. marca (TASR) - Opozičná Sýrska národná rada (SNC) dnes vyzvala západné a arabské krajiny na vojenský zásah v Sýrii, ktorý by mal chrániť civilistov pred jednotkami prezidenta Bašára Asada.

Hovorca SNC George Sabra na tlačovej konferencii v Istanbule povedal, že opozícia presadzuje vytvorenie humanitárnych koridorov, bezpečných zón a bezletovej zóny, ktorá by mala zastaviť útoky vládnych síl. Dodal, že SNC rozhodla, že bude pomáhať pri vyzbrojovaní povstaleckej Slobodnej sýrskej armády.

S predstaviteľmi sýrskej opozície sa v utorok v Istanbule stretne vyslanec OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ) Kofi Annan, ktorý cez víkend navštívil Sýriu. Agentúre Reuters to povedal Annanov hovorca.

Annan: Svet sa musí jasne vyjadriť k zabíjaniu v Sýrii



Osobitný vyslanec OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ) Kofi Annan dnes vyhlásil, že svet musí vyslať jasné a jednotné posolstvo, že zabíjanie v Sýrii je "jednoducho neprijateľné". Bývalý generálny tajomník OSN vyhlásenie poskytol v Turecku, kam pricestoval po víkendových rozhovoroch so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom.
Annan povedal, že sa snaží dostať všetkých za rokovací stôl, zaistiť prísun humanitárnej pomoci a zastaviť zabíjanie civilistov.


Kofi Annan
Foto: TASR/AP


"Odvtedy, čo som prišiel do regiónu, veľmi, veľmi pozorne sledujem vývoj v Sýrii. Sú tu veľmi závažné a hrozné správy o zverstvách a týraní," povedal Annan novinárom v Ankare pred stretnutím s premiérom Recepom Tayyipom Erdoganom.

"Zabíjanie civilistov musí okamžite prestať. Svet musí vyslať jasný a jednotný odkaz, že toto je jednoducho neprijateľné," dodal s tým, že politický proces, ktorý je jeho zámerom, nebude ľahký a vyžiada si určitý čas. "Dúfam, že nie príliš veľa času, lebo si nemôžeme dovoliť, aby sa to príliš naťahovalo. Ale nevyrieši sa to ani za deň," povedal Annan.

Izrael dodáva zbrane povstalcom, vyhlásil sýrsky vyslanec Damasku pri OSN



Sýrsky vyslanec pri OSN v Ženeve dnes obvinil Izrael z dodávok zbraní protivládnym povstalcom.
Ambasádor Fajsál al-Hamwí na zasadaní Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) povedal, že izraelské zbrane dodávajú opozičným skupinám a zahraničným bojovníkom napojeným na al-Káidu.

Hamwí reagoval na expertnú správu vypracovanú na objednávku OSN, ktorá konštatuje, že v rámci zásahu vlády proti opozičným skupinám dochádza k "rozsiahlym a systematickým násilnostiam" proti civilistom. Predseda panelu expertov OSN, brazílsky profesor Paulo Sergio Pinheiro, hovorí, že civilisti zomreli pre to, že vláda bráni prísunu humanitárnej pomoci.

Clintonová obvinila sýrsku vládu z "cynických" útokov



Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová dnes obvinila sýrskeho prezidenta Bašára Asada z cynického spustenia nových vojenských útokov, ku ktorým došlo počas jeho víkendového stretnutia s vyslancom OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ) Kofim Annanom.


Americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová.
Foto: TASR/AP


"Odmietame porovnávanie úkladných vrážd páchaných vládnou vojenskou mašinériou s činmi civilistov, ktorí sú v obkľúčení prinútení k sebaobrane," vyhlásila Clintonová pred Bezpečnostnou radou OSN. Ako "cynické" označila počínanie Asada, ktorý prijal Annana v čase, keď sýrska armáda začala nové útoky proti mestu Idlib a pokračovala v útokoch na mestá Hamá, Homs a Rastán.

Vyšetrovatelia OSN medzičasom v Ženeve vyhlásili, že sýrska vláda vystavila civilistov "kolektívnemu trestu" a vládne sily sú obviňované z vykonávania popráv a hromadných zatýkaní v štvrti Báb Amr zničeného mesta Homs.

V prejave pred Radou OSN pre ľudské práva (UNHRC) Paulo Piheiro v mene nezávislého panelu povedal, že páchatelia takých zločinov musia čeliť spravodlivosti. Podozrivých nemenoval.

"Sila, ktorú vláda použila proti ozbrojeným skupinám, často viedla ku kolektívnemu trestaniu civilistov," povedal Pinheiro na zasadaní 47-členného fóra v Ženeve. "Tí, ktorí odtiaľ ušli, hlásili hromadné popravy a svojvoľné hromadné zatýkania," dodal s odkazom na Báb Amr.

Pan Ki-mun vyzval Sýriu, aby urýchlene pristúpila na mierové návrhy



Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.
Foto: TASR/AP


Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes naliehavo vyzval sýrskeho prezidenta Bašára Asada, aby reagoval "počas najbližších dní" na návrhy Ligy arabských štátov a OSN usilujúce sa priniesť mier do krajiny, kde prodemokratické protesty vyústili do krviprelievania. Nad situáciou v Sýrii dnes vyjadrilo vážne obavy aj Rusko.
"Sýrska vláda nesplnila svoju zodpovednosť chrániť svoj ľud a namiesto toho podrobila svojich občanov v niekoľkých mestách vojenskému útoku a neprimeranému použitiu sily," konštatoval Pan. A dodal, že "tieto hanebné operácie pokračujú".



Stanovisko Ruska

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN povedal, že treba "vypracovať vážne závery ohľadne situácie v Sýrii, ktorá vážne znepokojuje Rusko a celé medzinárodné spoločenstvo".

Ľudové povstanie voči Asadovi vypuklo pred rokom. OSN odhaduje, že sýrske bezpečnostné sily zabili za ten čas vyše 7500 ľudí. Sýria v decembri uviedla, že "teroristi" zabili vyše 2000 jej vojakov a príslušníkov polície.