Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Sýrski vládni vojaci útočia na mestá po celej krajine

Foto: TASR/AP

Najnovšie násilie prišlo napriek dohode so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom o zavedení prímeria, ktoré sa má začať už 10. apríla.

Damask 5. apríla (TASR) - Spoločný vyslanec OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ) Kofi Annan dnes vyhlásil, že sýrske vládne sily, ako aj povstalci musia zložiť zbrane do 12. apríla - 18.00 h miestneho času.

Sýrska vláda podľa jeho slov vydala pokyny ozbrojeným silám na začatie sťahovania z obývaných oblastí a ukončenie používania ťažkých zbraní. Rovnako opoziční účastníci rokovaní vyjadrili záväzok a pripravenosť zastaviť násilie do 48 hodín od 10. apríla.

"Vyzývam vládu a opozičných veliteľov na vydanie jasných inštrukcií, aby sa táto správa dostala v celej krajine k bojovníkom a vojakom na miestnej úrovni," povedal Annan podľa agentúry Reuters.

Konfliktu v Sýrii sa dnes venovala aj Bezpečnostná rada, ktorá vyzvala Sýriu, aby "urýchlene a viditeľne" splnila svoj sľub a do 10. apríla stiahla z miest vojakov a ťažké zbrane. Zároveň vyzvala všetky strany konfliktu vrátane opozície na "zastavenie ozbrojeného násilia vo všetkých formách" do 48 hodín od stiahnutia vládnych síl.

Vyhlásenie predsedu BR OSN upozornilo na možnosť "ďalších krokov", ak Damask nesplní šesťbodový mierový plán medzinárodného vyslanca Kofiho Annana, s ktorým súhlasil sýrsky prezident Bašár Asad.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes povedal, že násilie v Sýrii voči civilistom neprestalo a rok trvajúci konflikt, v ktorom zahynuli tisíce ľudí, sa zhoršuje.

"Napriek súhlasu sýrskej vlády s plánom osobitného vyslanca (Kofiho Annana) a prvotnými návrhmi na riešenie krízy násilie a útoky v civilných oblastiach neprestali. Situácia na mieste sa naďalej zhoršuje," uviedol Pan Ki-mun pred Valným zhromaždením OSN.


Útoky po celej krajine

Sýrski vojaci začali dnes útoky na niekoľko miest po celej krajine, vrátane dvoch v blízkosti najväčšieho sýrskeho mesta Aleppo. Informovali o tom aktivisti. Tureckí predstavitelia medzitým oznámili, že za posledných 24 hodín ušlo do Turecka 800-900 ľudí, unikajúcich pred situáciou v Sýrii.

V Británii sídliaca organizácia Sýrske observatórium pre ľudské práva hlásila, že vojaci sa dostávajú do zrážok s dezertérmi - teraz členmi povstaleckej armády - v severosýrskych mestách Hrajtán a Anadán neďaleko Aleppa.

Observatórium hlásilo boje aj na predmestí metropoly Damask s názvom Dúmá a v juhosýrskej dedine Kfar Šams.

Aktivista v Hrajtáne povedal, že toto mesto približne s 50.000 obyvateľmi je intenzívne ostreľované tankami a vrtuľníkmi už od 05.00 h miestneho času. Aktivista dodal, že o tri hodiny sa začala aj pozemná ofenzíva a do mesta začali smerovať stovky vojakov.

"Na uliciach sú ranení, ku ktorým sa kvôli ostreľovaniu nemôžeme dostať," povedal aktivista do telefónu a dodal: "Situácia v meste je katastrofická. Utekajú z neho obrovské počty ľudí."

Hrajtán sa nachádza severne od Aleppa, ktoré je od začiatku povstania vlani v marci pomerne pokojné. Minulý rok sa sýrski protestujúci inšpirovali ostatnými revolúciami tzv. arabskej jari, počas ktorých žiadali ľudia v uliciach politické reformy. Sýrsky režim však začal násilne potláčať šíriaci sa odpor a časť opozície preto chytila do rúk zbrane, aby sa ochránila, a útočí na vládnych vojakov.

Opozícia podozrieva Asada, že súhlasil s plánom na prímerie, len aby získal viac času na pokračovanie svojich vojenských operácií proti povstaniu.