Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Sýrsky prezident Asad navštívi po vyše 12 rokoch Čínu

Na archívnej snímke sýrsky prezident Bašár Asad. Foto: TASR/AP

Asad sa v máji vrátil na regionálnu politickú scénu, keď sa po vyše desaťročí objavil na summite Ligy arabských štátov (LAŠ).

Damask 19. september (TASR) - Sýrsky prezident Bašár Asad príde tento týždeň do Číny na svoju prvú návštevu tejto krajiny od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii pred vyše 12 rokmi. S odvolaním sa na utorkové oznámenie jeho kancelárie o tom informovala agentúra AFP.

"V reakcii na oficiálne pozvanie od čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga Asad a jeho manželka pricestujú vo štvrtok na návštevu Číny", uviedla Asadova kancelária.

Súčasťou programu je mnoho stretnutí a podujatí v čínskej metropole Peking a meste Chang-čou, dodala kancelária s tým, že sýrskeho prezidenta bude sprevádzať "politická a ekonomická delegácia".

Asad sa v máji vrátil na regionálnu politickú scénu, keď sa po vyše desaťročí objavil na summite Ligy arabských štátov (LAŠ).

Členstvo Sýrie v LAŠ bolo pozastavené od roku 2011 po násilnom potlačení protivládnych protestov, ktoré vyústilo do občianskej vojny. V jej dôsledku zahynulo viac než 500.000 ľudí, milióny ľudí museli opustiť svoje domovy a bola zničená veľká časť infraštruktúry a priemyslu Sýrie.