Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Szijjártó prijal Sergeja Alejnika, rokovali o vojne na Ukrajine

Na snímke maďarský minister zahraničného obchodu a zahraničných vecí Péter Szijjártó. Foto: TASR/AP

Szijjártó navštívil Minsk vo februári, kde sa dohodlo pokračovanie vzájomných rokovaní.

Budapešť 12. apríla (TASR) - Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó prijal v stredu v Budapešti šéfa diplomacie Bieloruska Sergeja Alejnika, s ktorým rokovali najmä o vojne na Ukrajine. Szijjártó to oznámil statusom na Facebooku, v ktorom zdôraznil, že Maďarsko chce mier, k čomu je potrebné udržať otvorené komunikačné kanály, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Szijjártó na spoločnej tlačovej konferencii s Alejnikom podľa internetového vydania denníka Népszava poznamenal, že očakáva množstvo kritiky a útokov za stretnutie s bieloruským predstaviteľom. Aj napriek tomu bola táto schôdzka veľmi dôležitá, dodal.

Maďarský minister zopakoval, že Maďarsko presadzuje mier a šéfa bieloruskej diplomacie vyzval, aby jeho krajina urobila všetko proti eskalácii vojny a aby Bielorusko nepodniklo žiadne kroky, ktoré by zvýšili toto riziko.

Alejnik povedal, že Bielorusko presadzuje nezávislú zahraničnú politiku a zohľadňuje svoje národné záujmy. V súčasnej geopolitickej situácii sa také vzťahy, aké má Bielorusko s Maďarskom, stávajú cennejšími.

Bieloruský minister vyjadril ľútosť nad tým, že niektoré krajiny hovoria o zdvojnásobení počtu zbraní dodávaných na Ukrajinu. "Nikomu sme z našich susedov doteraz nerobili problémy. Bielorusko je mierumilovná krajina, nechceme na nikoho útočiť a ani nechceme byť napadnutí," dodal Alejnik.

Szijjártó navštívil Minsk vo februári, kde sa dohodlo pokračovanie vzájomných rokovaní. Európsky parlament (EP) vo svojej rezolúcii kritizoval maďarského ministra, pretože návšteva v Minsku "protirečí politike EÚ týkajúcej sa Bieloruska a agresívnej vojny Ruska proti Ukrajine.