Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Taiwan pozval na návštevu pápeža Františka

Pápež František. Foto: TASR/AP

Pozorovatelia toto pozvanie vnímajú ako pokus o upevnenie diplomatických vzťahov medzi Taiwanom a Svätou stolicou. O tom, či ho pápež prijal, sa vyhlásenie nezmieňuje.

Tchaj-pej/Vatikán 15. októbra (TASR) - Taiwanský viceprezident Čchen Ťien-žen sa v nedeľu nakrátko stretol s pápežom Františkom a pozval ho na návštevu svojej krajiny. Hlava katolíckej cirkvi reagovala ubezpečením, že sa bude za Taiwan modliť. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie taiwanskej prezidentskej kancelárie.

Pozorovatelia toto pozvanie vnímajú ako pokus o upevnenie diplomatických vzťahov medzi Taiwanom a Svätou stolicou. O tom, či ho pápež prijal, sa vyhlásenie nezmieňuje.

Taiwanský viceprezident sa krátko rozprával s pápežom pred začiatkom nedeľňajšieho slávnostného svätorečenia salvádorského arcibiskupa Óscara Romera a pápeža Pavla VI., ktoré sa konalo na vatikánskom Námestí sv. Petra, uviedla tlačová agentúra Taiwan News.

Viceprezident navrhol pápežovi, aby pricestoval na návštevu Taiwanu na budúci rok. Pápež odvetil, že sa bude za Taiwan modliť, a nechal pozdravovať taiwanskú prezidentku Cchaj Jing-wen.

Prezidentka následne na Facebooku uistila, že Taiwan podporuje úsilie pápeža a katolíckej cirkvi o šírenie spoločne zdieľaných hodnôt, ako sú sloboda, spravodlivosť a pokoj, "do všetkých kútov sveta".

Taiwanské pozvanie pre pápeža prichádza po tom, ako Vatikán a Čína podpísali koncom septembra prelomovú predbežnú dohodu, ktorá sa týka urovnania sporov okolo vymenúvania čínskych biskupov.

Niektorí taiwanskí činitelia sa obávajú, že táto dohoda povedie k marginalizácii Taiwanu a nadviazaniu diplomatických stykov medzi Vatikánom a Pekingom, ktorý považuje fakticky nezávislý Taiwan za súčasť Číny.

Taiwanský viceprezident však zdôraznil, že dohoda medzi Čínou a Vatikánom nijako neovplyvní priateľské vzťahy, ktoré existujú medzi Taiwanom a Svätou stolicou. Agentúra Reuters v tejto súvislosti označila Vatikán za posledného diplomatického spojenca Taiwanu v Európe.