Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Východ Taiwanu opäť zasiahli zemetrasenia

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Bezprostredne nehlásia žiadne škody a neboli vydané varovanie pred cunami. Otrasy boli cítiť aj v hlavnom meste Tchaj-pej.

Tchaj-pej 26. apríla (TASR) - V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1, informoval tamojší meteorologický úrad. TASR sa odvoláva na agentúry AFP a Reuters.

Bezprostredne nehlásia žiadne škody a neboli vydané varovanie pred cunami. Otrasy boli cítiť aj v hlavnom meste Tchaj-pej.

Taiwan zasiahli už stovky dotrasov po silnom zemetrasení s magnutúdiou 7,4, ktoré zasiahlo okres Chua-lien začiatkom apríla. Išlo o najsilnejšie zemetrasenie na Taiwane od roku 1999 a spôsobilo zosuvy pôdy i poškodenie budov v meste Chua-lien. V jeho dôsledku zahynulo najmenej 17 ľudí. V tomto okrese sa triasla zem aj v priebehu tohto týždňa v noci na utorok v dôsledku zemetrasenia s magnitúdou 6,3.

Na Taiwane sa vyskytujú zemetrasenia často, keďže ostrov leží v oblasti, kde sa stretávajú dve tektonické platne. Prísne pravidlá pre výstavbu budov a široko rozšírená príprava obyvateľstva na katastrofy však odvrátili vznik väčšej katastrofy po zemetrasení zo začiatku apríla.