Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Taiwanským prielivom sa údajne preplavili dve americké vojnové lode

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Peking minulý mesiac kritizoval Francúzsko za to, že jeho vojenské lode vstúpili pri prechode Taiwanským prielivom do čínskych teritoriálnych vôd.

Tchaj-pej 23. mája (TASR) - Taiwanské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že Taiwanským prielivom sa preplavili dve americké vojnové lode. Podľa agentúry AP ide o očividný krok Washingtonu s cieľom spochybniť nároky Číny v tejto oblasti.

Ministerstvo vo vyhlásení uvádza, že lode sa prielivom preplavili v stredu smerom z juhu na sever.

Taiwan sám seba považuje za zvrchovaný štát - má vlastný politický systém, menu i súdnictvo -, avšak oficiálne nikdy nezávislosť od Číny nevyhlásil. Čína Taiwan naďalej považuje za integrálnu súčasť svojho územia.

Peking minulý mesiac kritizoval Francúzsko za to, že jeho vojenské lode vstúpili pri prechode Taiwanským prielivom do čínskych teritoriálnych vôd. Prekáža mu tiež aktivita britských námorných síl v Juhočínskom mori, ktorá podľa Číny prispela k zhoršeniu bilaterálnych vzťahov oboch krajín.

Plavba amerických lodí cez prieplav je považovaná za vyjadrovanie podpory Taiwanu. Aj napriek absencii oficiálnych diplomatických vzťahov je Taiwan kľúčovým spojencom USA, pripomína AP.