Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Tajfún Haiyan si vyžiadal už takmer 6000 obetí

Filipínska civilistka, ktorá prežila a zostala bez strechy nad hlavou po vyčíňaní silného tajfúnu Haiyan, drží na rukách dcérku pri nastupovaní do amerického vojenského lietadla počas evakuácie na vojenskej leteckej základni v Taclobane pred transportom do Manily. Foto: TASR/AP

Z dovedna 12,28 milióna ľudí, ktorých živel zasiahol, sú takmer štyri milióny ľudí bez domova a prechodne bývajú v evakuačných centrách.

Manila 9. decembra (TASR) - Dovedna 5924 ľudí zomrelo podľa najnovších údajov v dôsledku ničivého tajfúnu Haiyan na Filipínach. S odvolaním sa na filipínsku vládu o tom na svojej webovej stránke informovala televízia CNN.

Agentúra Sinchua citovala Národný výbor pre riadenie znižovania rizika katastrof (NDRRMC), podľa ktorého ďalších 27.022 ľudí bolo zranených a 1779 osôb je naďalej nezvestných.

Z dovedna 12,28 milióna ľudí, ktorých živel zasiahol, sú takmer štyri milióny ľudí bez domova a prechodne bývajú v evakuačných centrách.

Škody na infraštruktúre a úrode dosiahli v prepočte 593 miliónov eur.

Významnú pomoc pri odstraňovaní následkov tajfúnu poskytlo aj medzinárodné spoločenstvo vrátane EÚ či USA. Televízia CNN informovala, že vo fáze najväčšej pomoci pomáhalo v oblasti 13.400 príslušníkov americkej armády, 66 lietadiel a 12 plavidiel.

Haiyan (na Filipínach nazývaný Yolanda) udrel na filipínsku pevninu 8. novembra na piatich rôznych miestach, pričom najviac postihol ostrovy Leyte a Samar v strednej časti súostrovia.