Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Taktika Talibanu ohrozuje civilistov, uviedol americký minister obrany

Na snímke americký minister obrany Jim Mattis. Foto: TASR/AP

Mattis povedal novinárom počas návštevy Brazílie a Argentíny, že boj v Ghazní pokračuje, teda aj päť dní po tom, čo Taliban premohol afganských vojakov a posunul sa hlbšie do mesta.

Buenos Aires/Rio de Janeiro 15. augusta (TASR) - Taktika afganského hnutia Taliban, v rámci ktorej používa domy civilistov v meste Ghazní ako bojové pozície, núti afganské vládne sily postupovať pomaly pri vyháňaní povstalcov, aby tak obmedzili civilné obete na životoch. V utorok to oznámil americký minister obrany Jim Mattis.

Mattis povedal novinárom počas návštevy Brazílie a Argentíny, že boj v Ghazní pokračuje, teda aj päť dní po tom, čo Taliban premohol afganských vojakov a posunul sa hlbšie do mesta, ktoré je metropolou rovnomennej provincie.

"Vyzerá to tak, že mnohí z nepriateľov ušli, ale niektorí sú v meste, v domoch a z ich vnútra vedú boje," dodal americký minister obrany.

Na otázku novinára, či je útočenie Talibanu odrazom jeho nových bojových schopností, Mattis odpovedal: "Ja to vnímam tak, že sú naďalej ochotní dostávať nevinných ľudí do nebezpečných situácií. Nie je to nič nové. Je to u nich bežné: ohrozovanie civilistov. Je to neoddeliteľná súčasť toho, čo robili posledných 20 rokov."

Spojené štáty podnikajú v meste Ghazní nálety a na pomoc afganským silám tam poslali vojenských poradcov, uviedla tlačová agentúra AP.

Minister Mattis novinárom tiež povedal, že počas pobytu v brazílskom meste Rio de Janeiro započul vo svojej hotelovej izbe v utorok ráno streľbu. Hotel pritom stojí neďaleko slávnej mestskej pláže Copacabana.

Nič nenaznačuje, že by streľba súvisela s jeho návštevou alebo že by bol nejako ohrozený.

Na otázku týkajúcu sa správ, že v blízkosti jeho hotela vypukla pred svitaním streľba medzi drogovými skupinami, Mattis odpovedal, že ho skľúčila, alebo podrobnosti nepozná.

Miestne médiá hlásili prestrelku v utorok nadránom medzi priekupníkmi s drogami v neďalekých slumoch nazývaných favely. Väčšia metropolitná oblasť Ria má vyše 1000 slumov čiže ošarpaných mestských štvrtí. Mnohé ovládajú priekupníci s drogami alebo milície, pozostávajúce z bývalých policajtov a vojakov, a prestrelky sú tam bežné.