Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Talianku, ktorá prežila holokaust, vymenovali za doživotnú senátorku

Doživotnou talianskou senátorkou sa v piatok stala 87-ročná Liliana Segreová. Foto: TASR/AP

Túto poctu Segreovej udelil taliansky prezident Sergio Mattarella.

Rím 20. januára (TASR) - Doživotnou talianskou senátorkou sa v piatok stala 87-ročná Liliana Segreová, ktorá ako jedno z mála talianskych židovských detí prežila deportáciu do nacistického tábora smrti. Informovala o tom agentúra AP.

Túto poctu Segreovej udelil taliansky prezident Sergio Mattarella. Ocenil tak jej odhodlanie rozprávať žiakom o hrôzach holokaustu.

Po desaťročia sa Liliana Segreová zdráhala hovoriť o tom, čo zažila po deportácii do vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau. O holokauste prehovorila až v 90. rokoch minulého storočia v rámci diskusií s talianskymi študentmi.

Taliansko si tento rok pripomína 80. výročie zavedenia fašistických rasových zákonov, ktoré postihli tamojšiu židovskú komunitu.

Segreová a jej rodina sa po zavedení zákona v roku 1938 ukrývali. Zadržali ich až v roku 1943 a deportovali do nacistických vyhladzovacích táborov.

Rovnaký osud postihol 775 talianskych detí, z ktorých prežilo len 25.

Liliana Segreová pre taliansku agentúru ANSA uviedla, že je len obyčajná žena, ktorá iba rozpráva o tom, čo videla. Rozhodnutie talianskeho prezidenta bolo pre ňu prekvapením.

Doživotní čestní senátori hlasujú v hornej komore talianskeho parlamentu spolu s regulárne zvolenými senátormi. Túto poctu zvyčajne dostávajú renomované osobnosti z oblasti politiky, podnikania, umenia či vedy.