Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Talianski duchovní budú mať morálnu povinnosť nahlásiť zneužívanie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tento týždeň sa matka jednej z obetí sexuálneho zneužívania listom obrátila na cirkev a žiadala rezignáciu vysokopostaveného arcibiskupa z Milána.

Vatikán 23. mája (TASR) - Talianska konferencia biskupov schválila počas zasadnutia, ktoré sa skončilo vo štvrtok, smernice zavádzajúce "morálnu povinnosť" duchovných oznamovať polícii prípady pohlavného zneužívania zo strany cirkevných predstaviteľov. Informovala o tom agentúra AP.

Arcibiskup Lorenzo Ghizzoni, zodpovedný za ochranu detí, uviedol, že nové nariadenia si vyžadujú, aby kňazi informovali políciu, ak majú oprávnené podozrenia zo zneužívania maloletých duchovnými. A to aj napriek tomu, že taliansky právny systém im takéto povinnosti neukladá. Celé znenie textu o nových pravidlách nebolo bezprostredne zverejnené.

Talianska cirkev, na čele ktorej stojí ako rímsky biskup pápež František, má v súvislosti s bojom proti zneužívaniu neplnoletých osôb zo strany duchovných ešte čo doháňať, píše AP a pripomína množstvo takýchto prípadov, ako aj snahy o ich krytie.

Tento týždeň sa napríklad matka jednej z obetí sexuálneho zneužívania listom obrátila na cirkev a žiadala rezignáciu vysokopostaveného arcibiskupa z Milána. Ten sa priznal k tomu, že agresora, ktorý zneužíval jej syna, presunul na inú farnosť.