Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Taliansko odsťahuje migrantov z mesta Riace známeho toleranciou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Salviniho protimigračná rétorika zvýšila podporu verejnosti jeho krajne pravicovej, nacionalistickej strane Liga Severu, ktorá získala v marcových voľbách 17 percent hlasov.

Rím 14. októbra (TASR) - Taliansky krajne pravicový vicepremiér a minister vnútra Matteo Salvini dá odsťahovať všetkých migrantov z mesta Riace na juhu krajiny, známeho svojím ústretovým prístupom k týmto ľuďom. V nedeľu o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Migrantov v Riace, v regióne Kalábria, začnú sťahovať už na budúci týždeň a umiestnia ich v inom ubytovacom zariadení pre prisťahovalcov v Taliansku, oznámilo v sobotu ministerstvo vnútra. Talianske médiá odhadujú, že v Riace žije okolo 200 migrantov.

Starostu mesta Riace Domenica Lucana - známeho po celom svete ako symbol integrácie a tolerancie - zatkli približne pred dvoma týždňami. Obvinený je z napomáhania ilegálnej migrácii, pričom zároveň údajne organizoval falošné manželstvá utečencov s obyvateľmi Riace.

Mesto trápi zmenšujúci sa počet obyvateľov a Lucanovou myšlienkou bolo oživiť ho za pomoci stoviek migrantov, ktorých na kurzoch naučili miestne umelecké remeslá. Lucano bol za svoje úsilie v roku 2016 zaradený do zoznamu Najväčších svetových lídrov, ktorý zostavil americký magazín Fortune.

Veľký počet ľudí, vrátane novinára píšuceho proti mafii Roberta Savianiho a ďalších talianskych celebrít, protestoval proti zatknutiu Lucana, ktoré bolo podľa mnohých politicky motivovaným krokom pravicovej vlády v Ríme.

"Tí, čo robia chyby, musia za ne zaplatiť," napísal Salvini na Facebooku. "Nemôžeme tolerovať nesprávne využívanie verejných peňazí, dokonca ani vtedy, ak sa to vysvetľuje ako finančná pomoc prisťahovalcom," dodal.

Salviniho protimigračná rétorika zvýšila podporu verejnosti jeho krajne pravicovej, nacionalistickej strane Liga Severu, ktorá získala v marcových voľbách 17 percent hlasov.