Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zomrel filmový režisér a scenárista Vittorio Taviani

Ilustračná snímka Foto: TASR Oliver Ondráš

Vittorio sa narodil 20. septembra 1929 v toskánskom meste San Miniato. Na univerzite v Pise začal študovať právo, avšak po tom, ako sa začal zaujímať o filmové umenie, zo školy odišiel.

Rím 15. apríla (TASR) - Vo veku 88 rokov dnes zomrel taliansky filmový režisér a scenárista Vittorio Taviani, ktorý so svojím mladším bratom Paolom tvoril dlhoročnú autorskú dvojicu. Taviani podľa vyjadrenia svojej dcéry skonal po ťažkej chorobe v Ríme, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

Vittorio sa narodil 20. septembra 1929 v toskánskom meste San Miniato. Na univerzite v Pise začal študovať právo, avšak po tom, ako sa začal zaujímať o filmové umenie, zo školy odišiel. Bratia spolu natočili vyše 20 filmov. Svoju kariéru odštartovali v prvej polovici 60. rokov, ich posledná snímka mala premiéru iba vlani.

Medzinárodný úspech dosiahli filmom Otec a pán (1977), ktorý získal na festivale v Cannes Zlatú palmu. Ďalším dobre prijatým filmom bol Cézar musí zomrieť (2012), za ktorý Tavianiovci získali na festivale Berlinale Zlatého medveďa. V roku 1986 bratom udelili na Benátskom filmovom festivale čestného Zlatého leva.