Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Zomrel zakladateľ módnej značky Benetton

Gilberto Benetton, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Rodina uviedla, že Benetton zomrel vo svojom dome v meste Treviso, kde módna značka United Colors of Benetton sídli.

Miláno 23. októbra (TASR) - Vo veku 77 rokov zomrel v pondelok večer na severe Talianska Gilberto Benetton, ktorý so svojimi tromi súrodencami založil taliansku odevnú firmu Benetton, známu viacerými kontroverznými kampaniami. Oznámila to jeho rodina, informuje agentúra AP.

Rodina uviedla, že Benetton zomrel vo svojom dome v meste Treviso, kde módna značka United Colors of Benetton sídli. Podľa miestnych médií Benetton trpel nezverejnenou chorobou.

Gilberto spolu so súrodencami Carlom, Lucianom a Giulianou založili spoločnosť Benetton v roku 1965 a vytvorili z nej svetovú značku.

Agentúra AP si všíma, že rodinou Benettonovcov je ovládaná aj akciová spoločnosť Autostrade per l'Italia, ktorej talianska vláda pripisuje zodpovednosť za zrútenie diaľničného Morandiho mosta v Janove, pri ktorom v auguste zahynulo 43 ľudí.

Profil Gilberta Benettona

Gilberto Benetton sa narodil 19. júna 1941 v meste Treviso. Bol jedným zo súrodencov prosperujúcej talianskej spoločnosti Benetton, ktorej príbeh sa začal písať v 50. rokoch 20. storočia v jeho rodnom meste. Benettonovci sa vyšvihli medzi najbohatšie rodiny v Taliansku. Ich Benetton Group je v súčasnosti aktívna v 120 krajinách, kde prevádzkuje vyše 6000 obchodov. Rodina má rôzne aktivity a každý zo súrodencov vlastní majetok okolo troch miliárd dolárov.

Najaktívnejší zo súrodencov je Luciano Benetton. Krátko po skončení vojny rozbiehal predaj pletených svetrov, ktoré vyrábala jeho sestra Giuliana. Jednoduché módne strihy a pestré farby si okamžite našli svojich zákazníkov. Luciano bol obchodný stratég a v predaji sa mu darilo.

V súčasnosti svetoznámu firmu oficiálne založili so sestrou v roku 1965 a pribrali aj ďalších dvoch súrodencov Gilberta a Carla. Už v 80. rokoch 20. storočia začala rodinná spoločnosť ako jedna z prvých v Európe propagovať franchising. Rozširovala sortiment – k vlneným výrobkom pridávali výrobky z bavlny a denimu, neskôr hodinky, módnu obuv a klenoty.

Súrodenci v roku 1981 založili finančný holding Edizione. O tri roky neskôr vznikla značka United Colors of Benetton. Pod jej reklamnú kampaň sa podpísal kontroverzný Oliviero Toscani. Spojením jeho talentu a firemnej odvahy vzniklo duo, ktoré za krátky čas spoznal celý svet.

Počas ich 18-ročnej spolupráce dokázali United Colors of Benetton pobúriť mnohých a tým firmu zviditeľniť. Čierna matka dojčiaca biele dieťa popudila krajiny, ktoré trpeli pod otroctvom a kolonializmom. Mních bozkávajúci mníšku zase zdvihol vlnu protestov v samotnom Taliansku.

Rodina sa niekoľko rokov venovala automobilovým pretekom F1 a mala basketbalový a ragbyový tím. Okrem týchto aktivít vlastní podiely u prevádzkovateľa diaľnic Autostrade a v reťazci reštaurácií a kioskov Autogrill. Investuje i do hotelového priemyslu. Majitelia značku Benetton prepožičiavajú aj bytovým doplnkom a parfumériám.

Rodina investovala do letísk a má akcie firmy Getlink SE, ktorá prevádzkuje podmorský tunel medzi Britániou a Francúzskom.

Po nedávnej tragédii pádu mosta v Janove sa rodina Benettonovcov stala terčom hnevu talianskej verejnosti i samotných politikov, ktorí ju z pádu mosta vinia. Firma však obvinenia odmieta a čaká na výsledky vyšetrovania.

V posledných rokoch rodinná firma čelí podľa analytikov kríze v samotnej kreativite a o priazeň zákazníkov musí intenzívnejšie bojovať s ďalšími úspešnými značkami.