Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Taliansky a francúzsky líder sa stretnú napriek diplomatickému napätiu

Na archívnej snímke Giuseppe Conte. Foto: TASR/AP

Premiér Conte vo štvrtok novinárom povedal, že počas telefonátu s prezidentom Macronom v predchádzajúci deň mu francúzsky líder povedal, že nikdy neurazil Taliansko ani jeho ľud.

Rím 14. júna (TASR) - Taliansky premiér Giuseppe Conte vo štvrtok oznámil, že mal "veľmi srdečný" telefonický rozhovor s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, a potvrdil, že obaja sa v piatok stretnú v Paríži aj napriek napätiu medzi oboma krajinami. Zapríčinil ho spôsob, akým Taliansko riešilo prípad záchrannej lode Aquarius vezúcej vyše 600 migrantov.

Premiér Conte, ktorý stojí na čele novej populistickej koalície v Taliansku, vo štvrtok novinárom povedal, že počas telefonátu s prezidentom Macronom v predchádzajúci deň mu francúzsky líder povedal, že "nikdy neurazil Taliansko ani jeho ľud".

Taliansko si totiž predvolalo francúzskeho veľvyslanca a nahnevane reagovalo po tom, čo hovorca francúzskej vlády Benjamin Grivaux v utorok tlmočil Macronove kritické výroky o situácii okolo záchrannej lode Aquarius. Grivaux oznámil, že Macron kritizoval Taliansko za "cynizmus" a "nezodpovednosť", keď odmietlo prijať záchrannú loď so stovkami migrantov na palube, uviaznutú pri jeho pobreží.

Migranti teraz už smerujú do Španielska, ktoré ponúklo lodi bezpečné zakotvenie v prístave Valencia. Doraziť tam majú v nedeľu ráno 17. júna.

Premiér Conte dodal, že sa s Macronom zhodol na "potrebe úzko spolupracovať" v otázkach migrácie.