Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Taliansky exprezident Napolitano sa podrobil urgentnej operácii srdca

Bývalý taliansky prezident Giorgio Napolitano, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Bývalý prezident v utorok neskoro večer pocítil silné bolesti v hrudníku. Okamžite ho previezli do rímskej nemocnice Santo Spirito, kde sa vyšetrením zistilo, že mu praskla aorta.

Rím 25. apríla (TASR) - Bývalý taliansky prezident Giorgio Napolitano sa v stredu nadránom podrobil urgentnej operácii srdca. Jeho stav je stabilizovaný. Informoval o tom prednosta kardiochirurgického oddelenia rímskej nemocnice San Camillo, Francesco Musumeci, ktorý operáciu označil za úspešnú.

Médiá s odvolaním sa na lekára spresnili, že 92-ročný Napolitano v utorok neskoro večer pocítil silné bolesti v hrudníku. Okamžite ho previezli do rímskej nemocnice Santo Spirito, kde sa vyšetrením zistilo, že mu praskla aorta. Nasledoval prevoz do nemocnice San Camillo, kde sa uskutočnila operácia, ktorá trvala viac ako štyri hodiny. Momentálne je Napolitano na jednotke intenzívnej starostlivosti a lekári sa k jeho prognóze vyjadrujú optimisticky.

Napolitano bol v Taliansku celé roky považovaný za garanta politickej stability. Prezidentskej funkcie sa nečakane vzdal v januári 2015.

Giorgio Napolitano sa talianskym prezidentom stal prvýkrát v roku 2006 a po skončení sedemročného mandátu nemal v pláne kandidovať znova. S ďalšou kandidatúrou súhlasil až v dôsledku politickej krízy v roku 2013, keď sa poslanci vzhľadom na rozloženie síl v parlamente neboli schopní dohodnúť na mene budúceho prezidenta ani po piatich kolách hlasovania. Napolitano už vtedy upozorňoval, že svoj mandát s najväčšou pravdepodobnosťou nedoslúži.