Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Taliansky premiér: Obeťou útoku v Štrasburgu je aj taliansky novinár

Horiace sviečky a nápis Je suis Strasbourg v meste Štrasburg po vražednom útoku. Foto: TASR/AP

Conte v piatok na Twitteri napísal, že cíti hlboký zármutok v súvislosti so smrťou Antonia Megalizziho, mladého muža s veľkou vášňou pre žurnalistiku, rozhlas, investigatívu a európske inštitúcie.

Rím 14. decembra (TASR) - Taliansky premiér Giuseppe Conte v piatok uviedol, že medzi obeťami útoku v Štrasburgu je aj taliansky novinár Antonio Megalizzi, ktorého páchateľ v utorok zasiahol do hlavy. Conte podľa talianskej tlačovej agentúry Adnkronos vyjadril nad piatkovým úmrtím žurnalistu "hlboký zármutok".

Úrad parížskeho prokurátora len niekoľko hodín predtým oznámil, že počet smrteľných obetí útoku sa zvýšil na štyri. Spresnil pritom, že zraneniam v piatok podľahol človek, ktorý bol po útoku v kritickom stave, nie však osoba, ktorej stav bol po útoku opisovaný ako mozgová smrť.

Conte v piatok na Twitteri napísal, že cíti "hlboký zármutok v súvislosti so smrťou Antonia Megalizziho, mladého muža s veľkou vášňou pre žurnalistiku, rozhlas, investigatívu a európske inštitúcie".

Megalizzi (29) študoval medzinárodné vzťahy na univerzite v severotalianskom Tridente a bol novinárom siete univerzitných rádií Europhonica. Do Štrasburgu vycestoval, aby pokrýval tohtotýždňové zasadnutie Európskeho parlamentu. Hospitalizovali ho v kritickom stave krátko po utorňajšom útoku, pri ktorom ho strelec zasiahol do hlavy.

Jeho úmrtie potvrdil aj jeho zamestnávateľ, rádio Europhonica. "Bohužiaľ musíme potvrdiť, že náš kolega Antonio nás opustil," uviedlo na Twitteri.

Predpokladaný páchateľ utorkového útoku, 29-ročný Chérif Chekatt, bol na úteku 48 hodín. Pátranie po ňom sa podľa parížskeho prokurátora Rémyho Heitza sústreďovalo na štvrť Neudorf na juhu Štrasburgu, kde ho napokon po prestrelke vo štvrtok večer zlikvidovala trojčlenná policajná hliadka.