Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Taliansky premiér získal presvedčivú podporu poslaneckej snemovne

taliansky premiér Enrico Letta Foto: TASR/AP

Za novú vládu, ktorá vznikla po dvoch mesiacoch politickej stagnácie, zahlasovalo 453 poslancov, 153 bolo proti a 17 sa zdržali.

Rím 29. apríla (TASR) - Nová vláda talianskeho premiéra Enrica Lettu dnes bez väčšej námahy získala dôveru poslaneckej snemovne v Ríme, informovala agentúra DPA.

Za programové vyhlásenie vlády, zamerané na boj proti finančnej kríze, sa vyslovila veľká väčšina poslancov. Za novú vládu, ktorá vznikla po dvoch mesiacoch politickej stagnácie, zahlasovalo 453 poslancov, 153 bolo proti a 17 sa zdržali.

Z Lettovho predchádzajúceho vystúpenia v poslaneckej snemovni talianskeho parlamentu vyplýva, že ministri, ktorí sú aj poslancami, nebudú dostávať ďalší plat, že to myslí vážne aj so znižovaním nákladov na politiku a jeho vláda chystá i reformu financovania politických strán.

Väčšiu stabilitu pri vládnutí v krajine by mala priniesť reforma volebného zákona, o ktorú sa chce usilovať nová vláda. Potrebná je urgentne aj reforma ústavy. Krajina by sa mala dostať z prekonaného dvojkomorového systému parlamentu, vyplynulo z Lettových slov, podľa ktorých chce premiér ústavnú reformu realizovať v priebehu 18 mesiacov.
V poslaneckej snemovni získala vláda jasnú podporu
Foto: TASR/AP