Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Taliansky súd rozhodol o spojení procesov s Berlusconim a jeho bratom

Bývalý taliansky premiér Silvo Berlusconi Foto: TASR/AP Photo / Roberto Monaldo

Sudkyňa v Miláne vyhovela žiadosti prokuratúry o spojenie procesu s Paolom Berlusconim prebiehajúceho už od 10. januára a súdneho stíhania jeho slávnejšieho brata.

Rím 14. marca (TASR) - Na bývalého talianskeho premiéra čaká ďalší proces. Silvio Berlusconi sa bude tentoraz zodpovedať na súde spoločne s bratom Paolom z napomáhania pri zverejnení obsahu odpočúvaných telefonátov.

Vyplýva to z dnešného rozhodnutia sudkyne v Miláne, ktorá vyhovela žiadosti prokuratúry o spojenie procesu s Paolom Berlusconim prebiehajúceho už od 10. januára a súdneho stíhania jeho slávnejšieho brata.

Obvinenia v tejto kauze súvisia s vyšetrovaním finančného škandálu v roku 2005. Vtedy sa vynorili pochybnosti o boji troch zainteresovaných strán pri preberaní finančného ústavu Antonveneta, pri ktorom sa krížili záujmy Talianov, holandskej banky ABN Amro a španielskej finančnej skupiny BBVA.

V rámci vyšetrovania bol odpočúvaný telefonát ľavicového politika, niekdajšieho šéfa talianskej diplomacie Piera Fassina, so šéfom poisťovacieho koncernu Unipol, figurujúcom v predmetnom boji a blízkom talianskej ľavici. Prepis tohto telefonátu sa potom objavil na stránkach novín Il Giornale, blízkych Berlusconimu. Práve on sa ocitol v podozrení, že predmetný materiál "prihral" bratovi.

Paolo Berlusconi je majiteľom Il Giornale. Podnikateľa už v minulosti uznali v iných kauzách vinným z korupcie a vystavenia falošných faktúr, pričom ho odsúdili na dva roky a jeden mesiac odňatia slobody.