Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Teherán kritizuje Paríž, ktorý neoprávnené zadržiavania 4 francúzov

Ilustračná snímka Foto: FOTO TASR - Barbora Výrostková

Francúzsky rezort diplomacie zadržiavanie francúzskych občanov kritizoval ešte minulý utorok (7. mája) a žiadal prepustenie dvojice.

Paríž 14. mája (TASR) - Irán v utorok kritizoval minulotýždňové vyjadrenia francúzskeho ministerstva zahraničných vecí, ktoré Irán vinilo z brania rukojemníkov a vydierania v reakcii na zadržiavanie štyroch Francúzov iránskymi úradmi. TASR informuje podľa agentúry AFP.

"Rázne odsudzujeme takéto neprofesionálne, zasahujúce a nevhodné stanoviská," uviedol hovorca ministerstva Nasser Kanani pre iránsku štátnu tlačovú agentúru IRNA. "Osoby spomenuté vo vyhlásení francúzskeho ministerstva zahraničných vecí boli zatknuté na základe pevných dôkazov a svedectiev a francúzska vláda si ich trestné činy dobre uvedomuje," dodal.

Učiteľka Cecile Kohlerová a jej partner Jacques Paris boli zadržaní v máji 2022. Sú obvinení z úsilia vyvolať nepokoje. Ich rodiny však obvinenia popierajú.

Francúzsky rezort diplomacie zadržiavanie francúzskych občanov kritizoval ešte minulý utorok (7. mája) a žiadal prepustenie dvojice. "Francúzsko odsudzuje túto taktiku brania rukojemníkov a toto neustále vydieranie zo strany iránskych úradov," uviedlo ministerstvo.

Kanani Paríž vyzval, aby sa vyhýbal používaniu takýchto vyjadrení a slov, ktoré nepatria k diplomacii a majú negatívne následky na vzťahy medzi oboma krajinami.

Ďalší dvaja zadržiavaní Francúzi sú muž označený ako Oliver a bankový poradca Louis Arnaud, ktorá bol vlani v novembri odsúdený na päť rokov za obvinenia v spojitosti s národnou bezpečnosťou. Irán celkovo zadržiava najmenej desať Európanov, z ktorých niektorí majú dvojaké občianstvo.