Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Polícia v Thajsku zadržala piatich prodemokratických aktivistov

Thajskí policajti, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Organizátori očakávali účasť vyše 1000 ľudí.

Bangkok 22. mája (TASR) - Polícia v thajskej metropole Bangkok zadržala v utorok piatich aktivistov, ktorí protestovali proti vojenskej vláde a vyzývali na čo najskoršie konanie volieb. Demonštrácie sa pritom odohrávajú v ten istý deň, keď vojenská vláda oslavuje už štvrtý rok pri moci.

Podľa doterajších informácií nebol nikto zranený, spresnila agentúra AP.

Organizátori očakávali účasť vyše 1000 ľudí. Na prodemokratický pochod od Univerzity Tchammasát v Bangkoku až po sídlo tamojšej vlády sa však podarilo cez blokády polície preniknúť len niečo vyše stovke aktivistov.

Junta (vojenská vláda) najprv prisľúbila, že zostane pri moci iba rok, aby po vyše desaťročí politických konfliktov zmierila čoraz viac názorovo rozdelenú krajinu, avšak neskôr termín volieb najmenej štyrikrát odložila s odôvodnením, že ešte nedokončila svoje reformy.

Najnovšie boli voľby odložené z novembra 2018 na február 2019 alebo dokonca na neskôr, čo od začiatku roka vyvoláva bezprecedentné protesty.

Junta od prevzatia moci zakázala politické zhromaždenia viac ako štyroch ľudí, čo vyústilo do zatýkania civilistov, ktorých následne zadržiavala vo vojenskej väzbe, a zmrazila aj činnosť politických strán.