Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Thajská premiérka navrhla referendum o svojej politickej budúcnosti

Thajská premiérka Jinglak Šinavatrová Foto: TASR/AP

Thajsko sužujú politické nepokoje, odkedy armáda v roku 2006 zvrhla Šinavatrovej brata, dovtedajšieho premiéra Thaksina Šinavatru.

Bangkok 8. decembra (TASR) - Thajská premiérka Jinglak Šinavatrová dnes navrhla referendum o svojom zotrvaní v úrade a sľúbila, že podá demisiu, ak práve to budú ľudia chcieť. Jej vyhlásenie prišlo v čase, keď sa protivládni demonštranti pripravujú na záverečnú nátlakovú akciu, ktorá ju má prinútiť vzdať sa moci.

Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

Protestujúci sú v uliciach hlavného mesta Bangkok už celé týždne, dostávajú sa do zrážok s políciou a vyjadrujú odhodlanie zosadiť Šinavatrovú a zbaviť krajinu vplyvu jej brata žijúceho v exile - expremiéra Thaksina Šinavatru.

Thajsko sužujú politické nepokoje, odkedy armáda v roku 2006 zvrhla Šinavatrovej brata, dovtedajšieho premiéra. Pri nových protestoch, ktoré sa začali v novembri, zahynulo už najmenej päť ľudí a takmer 300 ďalších utrpelo zranenia.

Líder protestujúcich a bývalý vicepremiér z Demokratickej strany Suthep Thaugsuban vyzval na záverečnú demonštráciu, ktorá sa má konať v pondelok 9. decembra a jej cieľom je donútiť Šinavatrovú k odstúpeniu.

Hlavná thajská opozičná strana oznámila odchod z parlamentu

Hlavná opozičná strana v Thajsku dnes oznámila, že jej poslanci hromadne odstupujú z funkcií v parlamente na protest proti vláde, ktorá je podľa nich nelegitímna. Tento krok zjavne prehĺbi najnovšiu politickú krízu v krajine, uviedla agentúra AP.

Hovorca Demokratickej strany pre AP povedal, že jeho strana nemôže naďalej pôsobiť v parlamente, pretože toto zákonodarné zhromaždenie "už ľudia neakceptujú".

Menšinoví demokrati sú spojení s protivládnymi protestujúcimi, ktorí zorganizovali najväčšie demonštrácie v Thajsku za niekoľko rokov so zámerom zvrhnúť vládu premiérky Jinglak Šinavatrovej masovými protestmi.

Thajsko sužujú politické nepokoje, odkedy armáda v roku 2006 zvrhla Šinavatrovej brata, dovtedajšieho premiéra Thaksina Šinavatru. Pri nových protestoch, ktoré sa začali v novembri, zahynulo už najmenej päť ľudí a takmer 300 ďalších utrpelo zranenia.