Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí sa po stabilizovaní požiaru v Španielsku už vrátili domov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

S plameňmi v noci na stredu nepretržite bojovalo vyše 200 hasičov, informovali miestne úrady.

Madrid 23. augusta (TASR) - Do svojich domov na španielskom ostrove Tenerife sa už vrátilo takmer 10.000 ľudí, ktorých predtým evakuovali z dôvodu ničivého lesného požiaru. Ten sa hasičom medzičasom podarilo dostať pod kontrolu, píše TASR podľa stredajšej správy agentúry DPA.

V núdzových prístreškoch či u svojich priateľov alebo príbuzných tak zostalo ešte približne 3100 evakuovaných, oznámila v noci na stredu záchranná služba Kanárskych ostrovov.

Situácia na severe a severovýchode ostrova sa upokojila zhruba týždeň po vypuknutí požiaru. "Môžeme povedať, že teraz sme silnejší než požiar," povedal šéf miestnych hasičov Federico Grillo.

Požiar vypukol minulú stredu v horskom národnom parku okolo sopky Mount Teide - najvyššieho vrchu Španielska. Dosiaľ zdevastoval približne 14.750 hektárov porastov, čo predstavuje viac než percento z celkovej rozlohy tohto kanárskeho ostrova.

Šéf regionálnej vlády Kanárskych ostrovov Fernando Clavijo požiar označil za jeden z najhorších, aký Tenerife postihol za posledných 40 rokov. Polícia sa domnieva, že išlo o podpaľačstvo. Ostrov tento týždeň navštívil aj španielsky premiér Pedro Sánchez, pričom regionálnym úradom prisľúbil pomoc s obnovou zdevastovaného územia.

S plameňmi v noci na stredu nepretržite bojovalo vyše 200 hasičov, informovali miestne úrady. Očakáva sa, že potrvá ešte niekoľko dní, kým sa im požiar podarí úplne uhasiť. Oheň podľa miestnych úradov nezničil nijaké budovy a nevyžiadal si obete ani zranených. Zároveň nezasiahol ani do vyhľadávaných turistických oblastí, v ktorých tak život pokračoval celkom normálne, píše DPA.