Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Tlačené médiá v Nemecku čaká najväčšia vlna prepúšťania od roku 1949

Financial Times Deutschland vyjdú budúci týždeň posledný raz. Foto: TASR/AP

Vydavatelia sú nútení rušiť tituly kvôli nízkym príjmom z reklamy. Situácia podľa Spolkového úradu práce ohrozuje stovky pracovných miest.

Norimberg 1. decembra (TASR) - Nemecká tlač prežíva podľa názoru Spolkového úradu práce (BA) v súčasnosti najväčšiu vlnu prepúšťania od vzniku Nemecka v roku 1949.

"Predtým sem-tam skrachovali jednotlivé redakcie. Ale nikdy to nedosiahlo súčasný rozsah, kde máme niekoľko redakcií, ktoré prepustia množstvo ľudí," povedala agentúre DPA hovorkyňa BA.

V dôsledku nižších výnosov z reklamy sú vydavatelia nútení rušiť tituly, znižovať počet pracovných miest alebo reštrukturalizovať. Celkovo sú ovplyvnené stovky pracovných miest.

Na budúci týždeň 7. decembra tak napríklad poslednýkrát vyjdú noviny Financial Times Deutschland (FTD), pred dvoma týždňami vyhlásil bankrot denník Frankfurter Rundschau. Už koncom septembra prestal po 93 rokoch vychádzať večerník Abendzeitung Nürnberg. Prolémy má aj tlačová agentúra DAPD.

Len bankrot Frankfurter Rundschau ohrozil takmer 500 pracovných miest. Vo vydavateľstve Gruner + Jahr-Wirtschaftsmedien, kam patrí aj FTD, sa to týka viac ako 300 zamestnancov. Vydavateľstvo Berliner Verlag (tituly Berliner Kurier a Berliner Zeitung) musí škrtnúť aspoň 40 miest, zánik Abendzeitung Nürnberg nechal bez práce 35 ľudí.

Momentálna situácia na trhu práce je podľa hovorkyne BA ťažká a šanca, že novinári z tlačených médií sa v nich opäť zamestnajú, nie je veľmi veľká. Alternatívou sú internetové médiá alebo firemná komunikácia.