Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Tomio Okamura zakladá hnutie Úsvit priamej demokracie

Tomio Okamura Foto: tomio.cz

Hnutie má spájať osobnosti zo spoločnosti a politiky s regionálnymi hnutiami, združeniami a aktivistami, nechce sa však zúčastniť koaličných vlád.

Praha 30. apríla (TASR) - Český senátor a neúspešný prezidentský kandidát Tomio Okamura sa púšťa do ďalšieho projektu - zakladá hnutie Úsvit priamej demokracie.

Okamura to uviedol v tlačovej správe zaslanej denníku Právo. Informovali o tom tiež spravodajské portály Novinky.cz a iDNES.cz.

Cieľom hnutia je podľa Okamuru posilnenie politického systému v Česku smerom k priamej demokracii. Hnutie má spájať osobnosti zo spoločnosti a politiky s regionálnymi hnutiami, združeniami a aktivistami, nechce sa však zúčastniť koaličných vlád.

Okamura má v úmysle presadzovať novú ústavu v zmysle priamej demokracie; právo občanov v referende navrhovať a rušiť vybrané zákony; priamu voľbu starostov, poslancov a hajtmanov, ale tiež možnosť predčasne ich v referende odvolávať; hmotnú a trestnú zodpovednosť politikov pri hospodárení s verejným majetkom; výrazné posilnenie právomocí priamo voleného prezidenta, ktorý by riadil vládu.

Senátor napísal v tlačovej správe, že hnutie sa inšpirovalo myšlienkami ústavnej reformy z knihy Úsvit ekonóma Pavla Kohouta.

Podporu Okamurovi podľa jeho slov vyjadrili bývalý rebel ODS Radim Fiala, člen NERV (Národnej ekonomickej rady vlády) Pavel Kohout či poslanec Aleš Roztočil (nestraník za TOP 09).

Okamura dodal, že sympatizantov majú veľké množstvu a často ide o veľmi známe osobnosti. Zatiaľ však nemá povolenie prezradiť ich mená, ale postupne ich chce v nasledujúcich týždňoch zverejňovať.

Senátor Okamura sa podľa svojich slov pokúsil od začiatku roku v Senáte aj v Snemovni presadiť myšlienku priamej demokracie, odvolateľnosti politikov a zákona o referende, ale takmer nenašiel podporu.

Rozhodol sa preto založiť hnutie, s ktorým by sa rád prebojoval do snemovne. Hnutie by potom prípadne poskytlo vláde podporu iba pod podmienkou, že do roka presadí zmeny v ústave, ktoré by viedli k väčšej priamej demokracii, vysvetlil Okamura.

Za zásadný problém súčasnej podoby demokracie pokladá Okamura chronickú nestabilitu koaličných vlád a tiež korupčné prepojenie výkonnej moci s podnikateľskou sférou. Senátor vyhlásil, že jeho Úsvit priamej demokracie nebude ľavicou ani pravicou.