Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Dôkaz o zodpovednosti IS za streľbu v Toronte podľa polície nejestvuje

Policajti zabezpečujú policajnou páskou miesto streľby v Toronte 23. júla 2018. Foto: TASR/AP

Útočníka identifikovala polícia ako 29-ročného miestneho obyvateľa Faisala Hussaina.

Toronto 25. júla (TASR) - Polícia v Toronte doposiaľ nenašla žiadny dôkaz podporujúci vyhlásenie teroristickej organizácie Islamský štát (IS), ktorá sa prihlásila k nedeľňajšej streľbe v tomto kanadskom meste. Vyhlásil to v stredu šéf torontskej polície Mark Saunders po tom, ako sa IS prihlásila k zodpovednosti za tento čin prostredníctvom spriatelenej tlačovej agentúry Amák.

IS v stredu uviedol, že útočník bol jeho "vojakom" a streľbu vykonal v reakcii na výzvu "cieliť na občanov" krajín vojenskej koalície bojujúcej proti tejto organizácii. Bližšie podrobnosti ani dôkaz o pravdivosti svojho tvrdenia militanti neposkytli.

Do vyšetrovania sa podľa Sandersa zapojili všetky zložky torontskej polície. Spolupracujú s nimi aj partneri z orgánov činných v trestnom konaní na všetkých úrovniach.

"V tejto fáze nemáme žiadne dôkazy na podporu týchto tvrdení," povedal Saunders. Dodal, že vyšetrovatelia budú naďalej skúmať každú stopu vrátane rozhovorov, internetových aktivít a stavu duševného zdravia usmrteného strelca Faisala Hussaina.

Kanadský federálny minister pre verejnú bezpečnosť Ralph Goodale uviedol, že po útoku nedošlo k ohrozeniu národnej bezpečnosti.

Miestom streľby bola torontská časť Greektown, kde útočník strieľal do reštaurácií a kaviarní. Podľa svedkov muž v čiernom odeve a tmavej šiltovke vystrelil 20- až 30-krát. O život prišli desaťročné dievča a 18-ročná žena; ďalších 13 osôb vo veku 10-59 rokov utrpelo zranenia rôzneho rozsahu.

Útočníka identifikovala polícia ako 29-ročného miestneho obyvateľa Faisala Hussaina. O život prišiel pri prestrelke s políciou, nebolo však jasné, či sa zabil sám, alebo ho usmrtili policajti. Polícia doposiaľ motív jeho činu neodhalila, uviedla však, že preveruje všetky možnosti vrátane terorizmu.

Hussain v minulosti navštevoval webstránky spriaznené s IS a tejto teroristickej skupine vyjadroval podporu, informoval britský denník Daily Mirror.