Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Tropická cyklóna v Austrálii odrezala od krajiny asi 700 obyvateľov

Ilustračná fotka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Tamojšia armáda sa pokúsila evakuovať obyvateľov malej komunity Borroloola na území Severného teritória, pokusy pristáť s lietadlom však zmaril mimoriadne silný vietor.

Sydney 19. marca (TASR) - Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Tamojšia armáda sa pokúsila evakuovať obyvateľov malej komunity Borroloola na území Severného teritória, pokusy pristáť s lietadlom však v pondelok zmaril mimoriadne silný vietor.

Obyvatelia tak boli úradmi vyzvaní nájsť si útočisko v komunite ešte pred príchodom cyklóny, ktorá na oblasť udrela v pondelok popoludní miestneho času.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

Cyklóna Megan medzičasom zoslabla na tropickú tlakovú níž. Vietor zoslabol, keď sa tropický búrkový systém presunul smerom do vnútrozemia, oblasť však naďalej sužovali silné dažde, píše AFP.