Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Trump a Merkelová telefonovali o clách, kauze Skripaľ, KĽDR a obchode

Na archívnej snímke zľava americký prezident Donald Trump a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

V telefonáte sa venovali okrem iného problematike colných sadzieb, ale aj spolupráci v boji proti obchodným praktikám Číny a otázke krádeží duchovného vlastníctva.

Washington/Berlín 27. marca (TASR) - Prezident USA Donald Trump a nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová potvrdili v utorok v telefonickom rozhovore solidaritu s Veľkou Britániou po útoku nervovoparalytickou bojovou látkou na bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa v ostrovnej monarchii. Vyplýva to zo správy tlačovej agentúry DPA.

Obe strany však využili telefonát aj na výmenu názorov o severokórejskej kríze a na otázku odpovede Západu na politiku ruského prezidenta Vladimira Putina. V tejto súvislosti ocenili obe strany vyhostenie početných pracovníkov ruských zastupiteľských úradov.

Trump a Merkelová sa v telefonáte venovali okrem iného problematike colných sadzieb, ale aj spolupráci v boji proti obchodným praktikám Číny a otázke krádeží duchovného vlastníctva.

Vyplýva to z informácií Bieleho domu vo Washingtone.

Podľa správ, ktoré zverejnila spolková vláda v Berlíne, sa šéfka nemeckého vládneho kabinetu vyslovila pri tejto príležitosti za proces dialógu medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi o obchodnej politike pri zohľadnení medzinárodného systému obchodovania na báze stanovených pravidiel.