Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Trump podpísal v spoločnosti hudobníkov nový zákon o tantiémach

Prezident Trump pri príležitosti podpisu zákona v Bielom dome privítal rockového hudobníka Kid Rocka, hviezdu country Johna Richa, spoluzakladateľa kapely The Beach Boys Mikea Lovea, speváka Sama Moora a členov kresťanskej kapely MercyMe. Foto: TASR/AP

Právna úprava je pomenovaná po dlhoročnom republikánskom senátorovi za štát Utah Orrinovi Hatchovi, ktorý bol v minulosti aktívny aj v oblasti hudby.

Washington 11. októbra (TASR) - Americký prezident Donald Trump podpísal vo štvrtok zákon, ktorý zmení pravidlá udeľovania hudobných licencií a spôsobu odmeňovania umelcov, informovala agentúra AP.

Zákon známy pod názvom Orrin B. Hatch Music Modernization Act schválil americký Kongres, kde ho svorne podporili republikáni i demokrati. Spokojní sú aj predstavitelia amerického hudobného priemyslu.

Právna úprava je pomenovaná po dlhoročnom republikánskom senátorovi za štát Utah Orrinovi Hatchovi, ktorý bol v minulosti aktívny aj v oblasti hudby.

Legislatíva počíta so založením nezávislej neziskovej organizácie, ktorá bude udeľovať licencie na použitie autorských piesní spoločnostiam podnikajúcim na internete. Organizácia bude následne vyplácať tantiémy ich tvorcom. Tie sa majú vzťahovať aj na piesne spred roka 1970, kedy ešte nebol v USA v platnosti autorský zákon.

Prezident Trump pri príležitosti podpisu zákona v Bielom dome privítal rockového hudobníka Kid Rocka, hviezdu country Johna Richa, spoluzakladateľa kapely The Beach Boys Mikea Lovea, speváka Sama Moora a členov kresťanskej kapely MercyMe.