Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Trump vraj potrestá Saudskú Arábiu, ak stojí za zmiznutím novinára

Na snímke Donald Trump. Foto: TASR/AP

Šéf Bieleho domu tiež vyhlásil, že nechce zrušiť dohodu o predaji zbraní Saudskej Arábii v hodnote 110 miliárd dolárov.

Washington 13. októbra (TASR) - Americký prezident Donald Trump prisľúbil "tvrdý trest" Saudskej Arábii, ak je za zmiznutím novinára Džamála Chášukdžího vedenie tohto kráľovstva. V sobotu o tom informovali tlačové agentúry DPA a AP.

"Dostaneme sa tomu na kĺb a potom príde tvrdý trest," povedal Trump v programe "60 minút" americkej televízie CBS News. Nespresnil, aký trest, ale prezident nechce zrušiť predaj amerických zbraní Saudskej Arábii.

Keď Trump dostal otázku, či Chášukdží, saudskoarabský disident a novinár, bol zavraždený na príkaz vlády, prezident odpovedal: "Vyšetruje sa to, sledujeme to veľmi, veľmi pozorne. Boli by sme veľmi znepokojení a nahnevaní, kedy to bol práve tento prípad."

"Teraz to popierajú, a veľmi dôrazne. Mohli to byť oni? Áno," dodal Trump. Chášukdží, rezident USA a kritik saudskoarabskej vlády, zmizol pred vyše týždňom, keď vošiel do budovy saudskoarabského konzulátu v tureckom Istanbule.

Trump, ktorý slovne útočí na médiá ako na "nepriateľa ľudu", povedal: "Ide o veľa a možno práve preto, že tento muž je novinár... Asi ste prekvapení, že to počujete odo mňa."

Šéf Bieleho domu tiež vyhlásil, že nechce zrušiť dohodu o predaji zbraní Saudskej Arábii v hodnote 110 miliárd dolárov.

"Nechcem uškodiť zamestnanosti. Nechcem vydať takéto nariadenie. A viete, že sú aj iné podoby trestu - čo je poriadne tvrdé slovo - ale je to pravda," pokračoval Trump. Pasáže interview boli zverejnené v sobotu, ale odvysielajú ho v nedeľu.