Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Tuaregskí separatisti odmietli mierový dialóg medzi Malijčanmi

Na archívnej snímke veliteľ vojenskej junty v Mali Assimi Goita (uprostred). Foto: TASR/AP

Boje medzi separatistami a vládnymi jednotkami po ôsmich rokoch pokoja opäť vypukli v auguste, keď sa obe strany snažili zaplniť vákuum po stiahnutí sa mierových síl OSN z krajiny.

Dakar 3. januára (TASR) - Separatistické tuaregské sily v utorok odmietli myšlienku priameho dialógu medzi Malijčanmi o mieri a zmierení, ktorú predložili vojenskí predstavitelia krajiny po mesiacoch nepriateľstva medzi povstalcami a armádou. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Boje medzi separatistami a vládnymi jednotkami po ôsmich rokoch pokoja opäť vypukli v auguste, keď sa obe strany snažili zaplniť vákuum po stiahnutí sa mierových síl OSN z krajiny.

Vojenský líder Assimi Goita počas svojho novoročného prejavu v nedeľu oznámil začatie "priameho dialógu medzi Malijčanmi za mier a zmierenie s cieľom odstrániť korene konfliktov medzi komunitami a spoločenstvami". Povedal, že tento dialóg bude "uprednostňovať národnú zodpovednosť za mierový proces".

Goita dodal, že o jednote, sekularite a územnej celistvosti malijského štátu sa nebude diskutovať, a prisľúbil, že bude pokračovať v boji proti "ozbrojeným teroristickým skupinám", čo je označenie, ktoré malijskí vojenskí predstavitelia rozšírili na tuaregských separatistov.

V roku 2015 bola podpísaná mierová dohoda medzi Mali a prevažne tuaregskými ozbrojenými skupinami, ktorú sprostredkovalo Alžírsko.

Hovorca tuaregských povstalcov pre AFP uviedol, že Goitovo oznámenie o mierovom dialógu je "spôsob, ako vyhlásiť dohodu z roku 2015 za definitívne neplatnú a vyradiť medzinárodné sprostredkovanie".

"Vnímame to ako odmietnutie dohody, ktorú už podpísali všetky strany a ktorú garantuje medzinárodné spoločenstvo, a nie sme pripravení zúčastniť sa na mierovom procese, ktorý bude iba podvodom," dodal hovorca.

Vojenskí predstavitelia Mali, ktorí sa chopili moci počas prevratu v roku 2020, v novembri znovu dobyli strategické mesto Kidal na severe krajiny, baštu separatistických skupín ovládaných Tuaregmi, ktoré pre vládnucu juntu už dlho predstavuje veľký problém v oblasti suverenity.

Alžírsko je hlavným mediátorom v snahách o obnovenie mieru na severe Mali a niektorí vodcovia tuaregských separatistických skupín v súčasnosti žijú v Alžírsku.

Vzťahy medzi Mali a Alžírskom sú na veľmi nízkej úrovni, odkedy Bamako kritizovalo Alžír za to, že organizuje stretnutia s tuaregskými separatistami bez účasti malijských orgánov. Obe krajiny koncom decembra odvolali svojich veľvyslancov.

Malijské sily medzitým v utorok oznámili, že odrazili "teroristický" útok v blízkosti kľúčového severovýchodného mesta Menaka pri hraniciach s Nigerom, ktoré je obkľúčené bojovníkmi skupiny Islamský štát.

Vojenská junta ukončila aj dlhoročné spojenectvo s bývalou koloniálnou mocnosťou - Francúzskom, ktoré vlani z krajiny stiahlo svojich vojakov bojujúcich proti džihádistom.

OSN v prvej polovici decembra oficiálne ukončila po desiatich rokoch mierovú misiu v Mali, známu pod označením MINUSMA. Okamžité skončenie misie požadovala vojenská junta.