Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Tuniský prezident ukončil spojenectvo s umiernenými islamistami

Na archívnej snímke tuniský prezident Bádží Káid Sabsí. Foto: TASR/AP

Konsenzus dosiahnutý so Stranou obnovy ako najsilnejšou parlamentnou stranou v roku 2015 zaisťoval v Tunisku relatívnu stabilitu, spolupráca sa však z iniciatívy tohto subjektu skončila.

Tunis 25. septembra (TASR) - Tuniský konzervatívny prezident Bádží Káid Sabsí oznámil, že ukončil svoje spojenectvo s umiernenou islamistickou Stranou obnovy (an-Nahda), a ohlásil konanie parlamentných volieb v decembri 2019. Urobil tak v pondelok večer v rámci televízneho rozhovoru, informovala tlačová agentúra AP.

V súčasnosti 91-ročný Sabsí uviedol, že konsenzus dosiahnutý so Stranou obnovy ako najsilnejšou parlamentnou stranou v roku 2015 zaisťoval v Tunisku "relatívnu stabilitu", spolupráca sa však z iniciatívy tohto subjektu skončila. Podľa prezidentových slov si Strana obnovy "vybrala inú cestu".

Strana obnovy podporuje premiéra Júsufa Šáhida, zatiaľ čo iné strany vrátane prezidentovho Hlasu Tuniska (Nidáa Túnis) si želajú jeho odstúpenie z funkcie pre politické nezhody.

Po revolúcii v roku 2011, ktorou sa začala tzv. arabská jar, Tunisko podstúpilo problematický prechod k demokratickému zriadeniu. Dokázalo sa však vyhnúť násilnostiam a prijatím novej ústavy a uskutočnením slobodných volieb sa stalo modelom pre ostatné krajiny.