Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Tuniský súd vyniesol trest smrti nad 41 džihádistami

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V Tunisku je od novembra 2015 výnimočný stav, ktorý bol vyhlásený po samovražednom bombovom útoku v hlavnom meste Tunis.

Tunis 13. januára (TASR) - Na trest smrti odsúdil súd v Tunisku 41 džihádistov, ktorí boli usvedčení zo zabitia 15 vojakov tuniskej armády. K útoku došlo v roku 2014 v horskej oblasti pri hraniciach s Alžírskom.

Agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu tuniskej prokuratúry v sobotu uviedla, že v rukách justície sú len dvaja odsúdení, zvyšných 39 páchateľov útoku je stále na úteku. Hovorca spresnil, že všetci odsúdení mali prepojenie na džihádistickú organizáciu Islamský štát (IS).

Tuniské ozbrojené sily za uplynulých šesť rokov uskutočnili viacero operácií zameraných na vypátranie hľadaných islamistov v oblasti pri hraniciach s Alžírskom, ktorá bola v roku 2014 vyhlásená za uzavretú vojenskú zónu. V tomto regióne pôsobí aj divízia teroristickej siete al-Káida v Tunisku - skupina Ukba ibn Nafáa.

Od revolúcie v roku 2011 došlo v Tunisku k nárastu džihádistických útokov, pri ktorých prišli o život desiatky príslušníkov bezpečnostných síl a najmenej 59 zahraničných turistov.

V Tunisku je od novembra 2015 výnimočný stav, ktorý bol vyhlásený po samovražednom bombovom útoku v hlavnom meste Tunis. Zahynulo pri ňom 12 príslušníkov prezidentskej stráže.

Tuniské súdy vynášajú rozsudky smrti, ale od roku 1991 nebola v krajine vykonaná žiadna poprava.