Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Turecko a India najčastejšie žiadali Facebook o mazanie obsahu

Foto: TASR/AP

O zablokovanie obsahu na sociálnej sieti Facebook v druhej polovici roka 2014 najčastejšie žiadali Turecko a India, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na štatistiku spoločnosti Facebook.

Los Angeles 16. marca (TASR) - O zablokovanie obsahu na sociálnej sieti Facebook v druhej polovici roka 2014 najčastejšie žiadali Turecko a India, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na štatistiku spoločnosti Facebook.

"Naďalej vidíme celkový nárast počtu žiadostí od vlád, ktoré sa týkajú obmedzenia údajov a obsahu," uviedla spoločnosť Facebook na svojom blogu.

Celkový počet žiadostí o cenzurovanie obsahu, ktorý mal porušiť zákony v danej krajine, vzrástol v porovnaní s predchádzajúcim polrokom o 11 percent, teda na 9707 prípadov obmedzenia obsahu. V prvom polroku vlaňajška zaznamenala spoločnosť Facebook 8774 takýchto žiadostí.

Facebook pritom v štatistike poznamenal, že takmer všetky požiadavky prišli z Indie a Turecka. Zo všetkých žiadostí pritom sociálna sieť vyhovela Turecku v 3600 prípadoch, Indii vo vyše 5830 prípadoch zverejneného obsahu.

Rusko podľa štatistiky Facebooku žiadalo o odstránenie 55 položiek obsahu, ktoré údajne neboli v súlade so zákonmi, podporovali "extrémistické aktivity, nepotrestané masové nepokoje/pochody a... porušujú celistvosť Ruskej federácie".

Zatiaľ čo sa žiadosti o zmazanie dát z účtov na Facebooku zo strany Indie zvýšili, Spojené štáty a Nemecko kontaktovali túto sociálnu sieť s podobným zámerom menej často.