Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Americký pastor odsúdený v Turecku už cestuje do USA

Andrew Brunson, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Prípad väzneného pastora rozpútal vážnu diplomatickú roztržku medzi Spojenými štátmi a Tureckom, spojencami v NATO.

Aliaga 12. októbra (TASR) - Americký pastor Andrew Brunson, ktorého v Turecku v piatok odsúdili na vyše trojročné väzenie pre obvinenia súvisiace s terorizmom, je už na ceste do vlasti. Brunsonovi totiž zároveň s odsúdením zrušili domáce väzenie, ako aj zákaz opustiť územie Turecka. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Sme vďační prezidentovi (Trumpovi), členom Kongresu a predstaviteľom (amerického) ministerstva zahraničných vecí, ktorí neprestajne vyvíjali tlak na Turecko, a zabezpečili, že pastor Brunson je na slobode. To, že sedí v lietadle smerujúcom do Spojených štátov, možno vnímať len ako významné víťazstvo pre pastora Brunsona a jeho rodinu," uviedol vo vyhlásení Brunsonov právnik Jay Sekulow.

Na Brunsonovo prepustenie reagoval a americký prezident Donald Trump, ktorý na Twitteri napísal: "Pastora Brunsona práve prepustili. Čoskoro bude doma!"

Prípad väzneného pastora rozpútal vážnu diplomatickú roztržku medzi Spojenými štátmi a Tureckom, spojencami v NATO. Protestantského pastora Brunsona odsúdili pre obvinenia zo špionáže a terorizmu - pre údajné styky s kurdskými povstalcami a hnutím duchovného Fethullaha Gülena, ktoré Ankara obviňuje z pokusu o prevrat.

Pastor Brunson, ktorého v Turecku zadržiavajú už vyše dva roky, tieto obvinenia odmieta. Washington považoval jeho väznenie za neprijateľné a žiadal jeho okamžité prepustenie.