Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Turecko vyhostilo izraelského veľvyslanca

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Palestínske radikálne hnutie Hamas už od konca marca organizuje masové protesty pri hranici pásma Gazy s Izraelom.

Ankara 15. mája (TASR) - Turecko požiadalo izraelského veľvyslanca o odchod z krajiny. Reagovalo tak na pondelkové nepokoje na hranici Izraela s pásmom Gazy, ktoré si vyžiadali životy najmenej 60 Palestínčanov.

Podľa tureckej štátnej tlačovej agentúry Anadolu si turecký rezort diplomacie predvolal izraelského veľvyslanca Eitana Naeha. Tlmočil mu protest proti použitiu sily voči palestínskym demonštrantom a vyjadril nesúhlas s presťahovaním veľvyslanectva USA do Jeruzalema.

Turecké ministerstvo dalo izraelskému ambasádorovi najavo, že by bolo "vhodné", aby na "určitý čas" opustil územie krajiny. Agentúra Anadolu sa pritom odvolala na bližšie nešpecifikované diplomatické zdroje.

Turecko okrem toho povolalo na konzultácie svojich veľvyslancov pôsobiacich vo Washingtone a Tel Avive.

Správa bola zverejnená po tom, ako sa počet obetí násilností v pásme Gazy zvýšil na minimálne 60.

Palestínske radikálne hnutie Hamas už od konca marca organizuje masové protesty pri hranici pásma Gazy s Izraelom. Jeho cieľom je ukončenie blokády pásma Gazy a umožnenie návratu palestínskych utečencov a ich potomkov na územie Izraela.

Izrael obvinenia z neprimeraných zákrokov voči demonštrantom odmieta a tvrdí, že militanti z Hamasu sa pokúšajú pod pláštikom protestov prelomiť izraelské hranice. Izraelskí vojaci údajne strieľajú len na hlavných podnecovateľov nepokojov, čo sú podľa Izraela spravidla členovia militantných skupín.