Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Turecko zastavilo všetok obchod s Izraelom pre vojnu v Pásme Gazy

Na snímke turecký premiér Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Podľa Guardianu sa tak pravdepodobne ešte zhoršia bilaterálne vzťahy medzi oboma krajinami, ktoré sú naštrbené od začiatku vojny Izraela proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Ankara/Tel Aviv 3. mája (TASR) - Turecko zastavilo všetok obchod s Izraelom pre jeho ofenzívu v Pásme Gazy. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian a agentúr AFP a Reuters.

Ako prvá o tomto kroku Ankary informovala televízia Bloomberg, ktorá sa odvolávala na dvoch nemenovaných izraelských predstaviteľov.

Zdroje uviedli, že Turecko výrazne zvýšilo obmedzenia na obchod s Izraelom, od štvrtka však zastavilo všetok dovoz a vývoz. Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac v reakcii vyhlásil, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa správa ako "diktátor".

Agentúra Reuters citovala turecké ministerstvo pre obchod, ktoré sa odvolalo na "zhoršujúcu sa humanitárnu tragédiu na palestínskych územiach".

"Exportné aj importné transakcie súvisiace s Izraelom boli zstavené a vzťahujú sa na všetky produkty," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Turecko bude ďalej podľa neho "prísne a rozhodne dodržiavať tieto nové opatrenia, kým vláda v Izraeli neumožní neprerušovaný dostatočný prílev humanitárnej pomoci do Gazy".

Podľa Guardianu sa tak pravdepodobne ešte zhoršia bilaterálne vzťahy medzi oboma krajinami, ktoré sú naštrbené od začiatku vojny Izraela proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas.

Turecké ministerstvo obchodu prvýkrát zaviedlo obmedzenia na obchod začiatkom apríla, keď zastavilo vývoz železa a oceľových výrobkov i stavebných zariadení. Objem obchodu Turecka a Izraela pritom v roku 2023 predstavoval 6,8 miliardy dolárov.

Podľa šéfa izraelskej diplomacie Erdogan "porušuje dohody tým, že blokuje prístavy pre izraelský dovoz a vývoz". Dodal, že Izrael sa bude snažiť nahradiť tieto straty miestnou výrobou a dovozom z iných krajín.