Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Tusk: Napätie v Podnestersku je nebezpečné pre celý región

Na snímke poľský premiér Donald Tusk. Foto: TASR/AP

Podnesterský parlament sa v stredu zišiel na mimoriadnom zasadaní prvýkrát od roku 2006.

Varšava 28. februára (TASR) - Napätá situácia v moldavskom separatistickom regióne Podnestersko je nebezpečná pre celý región. Poľský premiér Donald Tusk takto v stredu reagoval na jeho žiadosť o "ochranu". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Problém Moldavska a Podnesterska nie je nový a hrozba ruskej intervencie alebo prinajmenšom nejakej provokácie je tam niečo dlhotrvajúce. Nie som prekvapený. Ale ukazuje to, aká nebezpečná je situácia nielen pre Ukrajinu," povedal Tusk novinárom.

V rezolúcii podnesterského parlamentu sa uvádza, že predstavitelia regiónu, ktorý sa odštiepil od Moldavska, požiadajú ruskú Radu federácie a Štátnu Dumu o "zavedenie opatrení na ochranu Podnesterska tvárou v tvár zvýšenému tlaku zo strany Moldavska", citovali miestne i ruské tlačové agentúry.

Podnesterský parlament sa v stredu zišiel na mimoriadnom zasadaní prvýkrát od roku 2006. Išlo len o siedme zasadanie zákonodarného zboru tejto medzinárodne neuznanej republiky vyhlásenej v septembri 1990, pripomína AFP.

Na predchádzajúcom mimoriadnom zasadaní separatisti vyhlásili referendum o pripojení k Rusku, v ktorom drvivá väčšina zúčastnených hlasovala za. Samozvaná Podnesterská republika leží na juhozápade Moldavska pri hraniciach s Ukrajinou a ovládajú ju proruskí separatisti.

Existujú obavy, že práve tu by sa mohol otvoriť nový front vo vojne Ruska s Ukrajinou. Ukrajinská armáda varovala, že Rusko by mohlo z Podnesterska zaútočiť na neďaleké ukrajinské prístavné mesto Odesa.