Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Tusk: Štáty EÚ podniknú kroky proti Rusku po otrave špióna v Británii

Predseda Európskej rady Donald Tusk počas tlačovej konferencie na záver summitu EÚ v sídle EÚ v Bruseli 23. marca 2018. Foto: TASR/AP

Skripaľa a jeho dcéru našli 4. marca v bezvedomí na lavičke pred nákupným strediskom v Salisbury. Obaja sú naďalej v kritickom, no stabilizovanom, stave.

Brusel 23. marca (TASR) - Štáty Európskej únie podniknú "ďalšie kroky" proti Rusku v súvislosti s útokom nervovoparalytickou látkou novičok na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v Británii, oznámil v piatok v Bruseli predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorého vyjadrenie priniesla agentúra AP.

Po tom, ako predstavitelia EÚ preukázali počas dvojdňového summitu solidaritu s Britániou v súvislosti s týmto incidentom, Tusk potvrdil, že 28-členný blok povolá svojho veľvyslanca v Moskve na konzultácie. Ďalšie kroky sa podľa neho očakávajú už od budúceho pondelka "na národnej úrovni".

Lídri EÚ vydali v piatok vyhlásenie, v ktorom súhlasili s postojom Spojeného kráľovstva, že za útokom nervovoparalytickou látkou novičok na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju v anglickom meste Salisbury je s "vysokou pravdepodobnosťou" Rusko. Tusk už niekoľko hodín pred zverejnením tohto vyhlásenia na Twitteri uviedol, že krajiny EÚ súhlasia s postojom Británie ohľadne zodpovednosti Ruska za útok.

Skripaľa a jeho dcéru našli 4. marca v bezvedomí na lavičke pred nákupným strediskom v Salisbury. Obaja sú naďalej v kritickom, no stabilizovanom, stave. Moskva všetky obvinenia kategoricky odmieta a obviňuje Londýn, že na objasnení prípadu nie je ochotný spolupracovať.