Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Zahraničie

Účastníci konferencie prisľúbili Ukrajine pomoc 60 miliárd eur

Na archívnej snímke zničená bytovka po ostreľovaní v ukrajinskom meste Charkov. Foto: TASR/AP

Balík pomoci pozostáva najmä zo záväzku Európskej únie vo výške 50 miliárd eur a nových prísľubov zo strany Británie a Spojených štátov.

Londýn 22. júna (TASR) - Zahraniční darcovia vo štvrtok prisľúbili Ukrajine ďalšiu finančnú pomoc vo výške 60 miliárd eur. Na záver dvojdňovej konferencie v Londýne venovanej obnove vojnou zničenej Ukrajiny to oznámil britský minister zahraničných vecí James Cleverly. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Balík pomoci pozostáva najmä zo záväzku Európskej únie vo výške 50 miliárd eur a nových prísľubov zo strany Británie a Spojených štátov, informuje agentúra Reuters.

Záväzky vlád a medzinárodných organizácií sú podľa Cleverlyho zamerané na podporu Ukrajiny v krátkodobom a strednodobom horizonte.

Na konferencii sa zúčastnil aj ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. "S obnovou Ukrajiny začíname tento rok, nečakáme na koniec vojny," povedal prítomným delegátom a poďakoval sa za finančnú pomoc.

Svetová banka zatiaľ odhaduje celkové náklady na rekonštrukciu Ukrajiny na približne 411 miliárd dolárov (374 miliárd eur).

Šmyhaľ tiež privítal prísľub "takmer všetkých" účastníkov konferencie podporovať myšlienku, že Rusko "musí zaplatiť za svoje zločiny a skazu, ktorú spôsobilo na Ukrajine". Zároveň poukázal na potrebu dokončiť kompenzačný mechanizmus, ktorý umožní použiť zmrazené ruské aktíva na obnovu Ukrajiny.

Jedným z hlavných cieľov konferencie bolo do obnovy Ukrajiny zapojiť súkromný sektor zavedením mechanizmov na zabezpečenie investícií. K tomu sa zaviazalo takmer 500 spoločností zo 42 krajín, dodal Cleverly.