Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Ugande vyzvali Museveniho na prezidentskú kandidatúru

Na archívnej snímke Yoweri Museveni. Foto: TASR/AP

Museveni, ktorý sa dostal k moci na čele povstaleckej Armáda národného odporu v roku 1986, raz vyhlásil, že tí, ktorí zostávali pri moci príliš dlho, sú pôvodcami problémov Afriky.

Kampala 20. februára (TASR) - Ugandská vládnuca strana podporila v stredu prezidenta Yoweriho Museveniho ako svojho kandidáta vo voľbách v roku 2021. V prípade víťazstva by sa ujal už svojho šiesteho funkčného obdobia, uviedla agentúra AFP.

Hnutie národného odporu (NRM) vyzvalo Museveniho, aby "aj naďalej viedol hnutie a štát v roku 2021 a aj potom s cieľom odstrániť problémy brániace transformácii". Výzvu obsahuje uznesenie prijaté na stretnutí popredných predstaviteľov strany, ktoré viedol 74-ročný Museveni.

Krok NRM prichádza po tom, ako zákon z decembra 2017 zrušil vekový limit pre prezidenta, ktorý bol 75 rokov. Tento limit by zabránil Musevenimu v opätovnej kandidatúre. Po jeho zrušení sa konali demonštrácie a opozícia obvinila prezidenta, že chce vládnuť doživotne.

Ústavný súd vlani v júli rozhodol v prospech odstránenia vekového limitu. V januári sa najvyšší súd začal zaoberať námietkou voči tomuto rozhodnutiu.

Museveni, ktorý sa dostal k moci na čele povstaleckej Armáda národného odporu v roku 1986, raz vyhlásil, že tí, ktorí zostávali pri moci príliš dlho, sú pôvodcami problémov Afriky. Keď však v roku 2016 kandidoval piatykrát, povedal, že ešte nie správny čas pre odchod, keďže má ešte stále na čom pracovať.