Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Český premiér Petr Nečas oznámil zmiernenie prohibície

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

U alkoholu stiahnutého z trhu sa vláda dohodla na tom, že bude potrebné doložiť pôvod surovín, z ktorého bol vyrobený a certifikát o jeho bezúhonnosti, vystavený v akreditovaných laboratóriách.

Praha 26. septembra (TASR) - Český premiér Petr Nečas dnes večer po rokovaní vlády oznámil, že od štvrtka bude možné v Česku opäť predávať aj konzumovať tvrdý alkohol vyrobený pred prvým januárom 2012. Povedal, že novovyrobený alkohol bude musieť mať tzv. rodokmeň a byť opatrený novým kolkom.

U alkoholu stiahnutého z trhu sa vláda dohodla na tom, že bude potrebné doložiť pôvod surovín, z ktorého bol vyrobený a certifikát o jeho bezúhonnosti, vystavený po skúškach v akreditovaných laboratóriách. Minister zdravotníctva Leoš Heger upresnil, že na doloženie týchto dokladov budú mať predajcovia 60 dní, po tejto lehote bude alkohol zlikvidovaný.

Česká vláda sa dnes okrem situácie okolo obnovenia štandardného trhu s alkoholom zaoberala aj návrhom štátneho rozpočtu na budúci rok, ktorý schválila, informoval premiér.

Oznámil to na tlačovej konferencii, ktorú Radiožurnál Českého rozhlasu vysielal v priamom prenose.