Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko
< sekcia Zahraničie

Situácia na východe Ukrajiny je naďalej napätá

Foto: TASR/AP

Na rozdiel od uplynulých dní bola však situácia na letisku v Donecku a jeho okolí pokojná, informovala agentúra UNIAN.

Kyjev 6. novembra (TASR) - Situácia na východe Ukrajiny je naďalej napätá, informovalo dnes tlačové stredisko vládnych síl, ktoré spresnilo, že pozície ukrajinskej armády boli v noci ostreľované najmenej 15-krát.

Na rozdiel od uplynulých dní bola však situácia na letisku v Donecku a jeho okolí pokojná, informovala agentúra UNIAN.

Za posledných 24 hodín proruskí separatisti ostreľovali pozície ukrajinskej armády celkovo asi 40-krát, napísal dnes na svojej facebookovej stránke ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk. Podľa jeho informácií Rusko pokračuje v presune ťažkej bojovej techniky na územie Doneckej oblasti - najnovšie ide o 12 húfnic a približne 50 kusov obrnenej bojovej techniky vrátane tankov. V Luhanskej oblasti zasa zaznamenali pohyb jednotiek taktického určenia ruského ministerstva vnútra.

Mimoriadne napätá je dnes podľa Tymčuka situácia okolo lokalít Hirne a Zolote, ktoré proruské jednotky ostreľujú zo systémov Grad.

Ruská agentúra TASS v noci nadnes informovala, že ľudskoprávna organizácia Amnesty International žiada dôsledné prešetrenie okolností stredajšieho incidentu v Donecku, keď bolo pri raketovom útoku zasiahnuté školské ihrisko, na ktorom sa práve nachádzali žiaci. Dvaja tínedžeri zahynuli a ďalší traja školáci utrpeli zranenia.

Miestni obyvatelia tvrdia, že k udalosti došlo približne dva až tri kilometre od doneckého letiska, ktoré sa separatisti aj napriek prímeriu, ktoré bolo vyhlásené 5. septembra, snažia dobyť z rúk vládnych síl.

S výzvou na dôsledné prešetrenie incidentu prišiel v stredu aj splnomocnenec ruského ministerstva zahraničných vecí pre ľudské práva Konstantin Dolgov, ktorý vo svojom mikroblogu na Twitteri označil smrť detí "za vraždu, ktorá musí byť tvrdo potrestaná".