Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro

Na snímke ttrosky bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v okrese Krasnogvardejskij v Stavropolskej oblasti v Rusku. Foto: TASR/AP

Bombardér-raketový nosič dlhého doletu Tu-22M3 havaroval na území Stavropoľského kraja na juhu európskej časti Ruska.

Kyjev 19. apríla (TASR) - Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

"Toto bolo lietadlo, ktoré bombardovalo Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa za naše mestá a civilistov," povedal pre agentúru AFP hovorca ukrajinských vzdušných síl Iľja Jevlaš.

Bombardér-raketový nosič dlhého doletu Tu-22M3 havaroval na území Stavropoľského kraja na juhu európskej časti Ruska.

Podľa ruského ministerstva obrany k incidentu došlo pri návrate na letisko po dokončení bojovej misie. Na palube lietadla nebola žiadna munícia, zrútilo sa v neobývanej oblasti a pri jeho páde nedošlo k žiadnej deštrukcii.

Na palube lietadla boli údajne štyria piloti. Podľa informácií od gubernátora Stavropoľského kraja Vladimira Vladimirova dvom pilotom sa podarilo katapultovať a sú v nemocnici. Jeden pilot prišiel o život a po štvrtom pokračuje pátranie.

Ukrajinská strana uvádza, že Tu-22M3 bol zostrelený v rámci spoločnej operácie práce ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) a ukrajinského letectva.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo ako predbežnú príčinu pádu lietadla technickú poruchu.

Podľa HUR bolo lietadlo zostrelené vo vzdialenosti asi 300 kilometrov od hraníc Ukrajiny, pričom rovnakými prostriedkami, aké v januári zasiahli ruské lietadlo na detekciu a riadenie radarom dlhého dosahu A-50.

HUR tiež poznamenala, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu ide o prvé úspešné zničenie strategického bombardéra vo vzduchu počas bojovej misie.

V noci na piatok ruské lietadlá podnikli raketový útok na Dnepropetrovskú oblasť na stredovýchode Ukrajiny. Podľa úradu generálneho prokurátora Ukrajiny bolo v dôsledku ostreľovania zabitých sedem ľudí vrátane dvoch detí. Zranených bolo viac ako 30 ľudí.

Podľa vojenských analytikov, citovaných britskou stanicou BBC, má Ukrajina vo výzbroji systém protivzdušnej obrany technicky schopný paľby na vzdialenosť 300 kilometrov - ide o sovietsky systém S-200D Dubna.

Rakety Ch-22, ktoré ruské Tu-22M3 odpaľujú nad Ukrajinou, majú maximálny dosah 600 kilometrov a nízku presnosť, takže sa dá predpokladať, že pilot bombardéra sa snažil letieť čo najbližšie k cieľu, takže teoreticky ho ukrajinská obrana mohla zneškodniť.

Analytici však súčasne upozorňujú, že na rozmiestnenie systému S-200 treba 19 hodín. Spochybňujú pre to, či je možné nasadiť taký cenný systém protivzdušnej obrany v zóne prudkých bojov na takmer deň bez toho, aby si to nepriateľ všimol.

Lietadlo A-50, ktoré spomína HUR, spadlo na území Krasnodarského kraja - 230 kilometrov od frontovej línie. V takom prípade je možné pripustiť, že bolo zostrelené raketou S-200. Vzdialenosť 400 kilometrov v prípade Tu-22M3 je však podľa analytikov príliš veľká na zásah systémom S-200D Dubna.

Videozáznamy z miesta činu ukazujú, že Tu-22M3 padalo pri plochej rotácii, pričom mu horí pravý motor. Požiar motora je bežný jav v dôsledku technickej poruchy.

V hre je aj verzia o paľbe z vlastných radov, ako aj možnosť, že Ukrajina nové systémy protivzdušnej obrany, ktoré predtým neboli avizované, uviedla BBC.